За рахунок біг-бегів потужності зберігання зерна можна розширити

Дата: 16.06.2022 14:04
Кількість переглядів: 218

За прогнозами експертів, Україна цього року зможе отримати врожай зернових та олійних культур близько 63 млн тонн з площі близько 20 млн га. У зв’язку з цим гостро постає питання щодо зберігання вирощеного врожаю. За деякими даними, станом на квітень у нашій державі на зерносховищах та складах зберігалося щонайменше 20 мільйонів тонн нереалізованого зерна. Коли розпочнеться збирання зерна нового врожаю, на фоні великих перехідних залишків може виникнути проблема, до вирішення якої слід готуватися вже зараз.


 

Наразі кількість елеваторів в Україні недостатня, тому альтернативою їм можуть стати великі м’які контейнери. За рахунок біг-бегів потужності зберігання можна розширити без вкладення великих інвестицій, оскільки спорудження стаціонарних потужностей такого ж обсягу зберігання коштує дорого.

Використання біг-бегів ­– ефективна технологія, яка надає можливість розширювати обсяги зберігання практично без обмежень. Спеціальні зернові полімерні рукави для зерна – це сучасний спосіб тимчасового зберігання зерна у полі або на складі. Така система зберігання дозволяє прямо на полі під час збирання врожаю закласти його на тимчасове зберігання.

Однак, слід мати на увазі, що довжина зернових рукавів може перевищувати 100 метрів, тому майданчик під них повинен бути доволі великим. У найбільших рукавах можна зберігати по 600-700 тонн зерна. Така система зберігання дозволяє заощадити на послугах елеватора і допомагає зберегти зерно на місці збирання в тому разі, якщо його перевезення на елеватор або склад неможливе з якихось причин.

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 04.02.2011 № 10, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 9 лютого 2011 р. за № 176/18914, затверджено ІНСТРУКЦІЮ щодо технології зберігання зерна у зерносховищах із застосуванням полімерних зернових рукавів (далі – Інструкція). Ознайомитися з її змістом можна за посиланням.

Як альтернатива полімерним зерновим рукавам – м’які контейнери типу біг-бег мішок, сумка. Це упаковка, яка технічно є звичайним поліпропіленовим мішком (сумкою) великого розміру і вантажопідйомності, з декількома пришитими або вбудованими стропами.  М’які контейнери мають меншу собівартість зберігання зерна, якщо порівнювати з елеваторами. Перевагами також є максимальна ізольованість та зручність у транспортуванні. Біг-беги (мішки, сумки) із зерном зручно не тільки транспортувати, але і завантажувати-вивантажувати на автомобілі.

Мішки (сумки) можуть бути різних розмірів, їх виготовляють зі щільної поліпропіленової тканини. Цей матеріал має високу міцність на розрив, стійкість до механічних пошкоджень і зносу, не боїться вологи і агресивних речовин, високої і низької температури. Завдяки цьому вантаж у біг-бегах добре захищений від негативних впливів навколишнього середовища, а самі мішки вирізняються підвищеною довговічністю і надійністю. Для виконання вантажно-розвантажувальних робіт мішки (сумки) оснащуються спеціальними петлями (стропами) з армованої поліпропіленової тканини.

Серед інших переваг можна виділити наступні: широкий асортимент моделей; низька вартість; може використовуватися для різних видів транспорту – вантажних автомобілів, залізничних вагонів, суден; зручність вантажно-розвантажувальних процесів. До цього варто додати той факт, що біг-беги можна використовувати неодноразово.

Державний інспектор відділу контролю

в сфері насінництва та розсадництва

Управління фітосанітарної безпеки

та фітосанітарних заходів на кордоні

 Головного управління Держпродспоживслужби

 в Київській області                                                                                          Р. Кузняк

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь