УВАГА! НЕБЕЗПЕЧНА ПРОДУКЦІЯ – ЗАГРОЗА ВИНИКНЕННЯ БОТУЛІЗМУ!
Слід зазначити, в декількох областях України (Київська, Полтавська, Харківська) в реалізації було виявлено в’ялену рибу (лящ, підлящ) з вживанням якої пов’язані випадки виникнення захворювання на ботулізм серед мешканців.
В ході проведених спільних заходів було встановлено, що постачальником (відправником) небезпечної рибної продукції у всіх випадках були не зареєстровані оператори ринку, відсутня інформація в Реєстрі операторів ринку харчових продуктів. Разом з тим, так звані «підприємці», займаючись транспортуванням риби, використовували «Декларації виробника» із зазначенням найменування виробника, який зареєстрований як оператор ринку харчових продуктів, але в товарно – транспортній накладній вказана неіснуюча адреса.
За наявності виявлених підстав, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області направлена інформація в правоохоронні органи для з’ясування обставин, пов’язаних з фальсифікацією супровідних документів на рибну продукцію при постачанні.
Тому, застерігаємо - будьте уважні при виборі рибної продукції!
І нагадуємо про небезпечність такого харчового отруєння, як ботулізм та наслідки для організму.
Ботулізм – це захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким перебігом з ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulіnum утворює спори та містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин.
В непатраній рибі, де створені умови за відсутності кисню - мікроби ботулізму проростають і виробляють токсин.
Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями. У хворої людини з'являється нудота, слабкість, помутніння в очах, можливий симптом порушення ковтання «ком в горлі».
Слід пам’ятати, що мікроорганізм та його токсин не змінюють смаку, запаху, зовнішнього вигляду продуктів.
При появі ознак отруєння необхідно негайно звернутись до лікаря. Чим раніше розпочато лікування тим більше шансів на життя.
Будьте обережні! Бережіть своє здоров’я!
Олег АНДРУШКО
В.о. начальника Рокитнянського відділу
Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області