В НАСТАШЦІ ВИЯВИЛИ КОТА, ХВОРОГО НА СКАЗ: ТВАРИНА ПОКУСАЛА ГОСПОДАРЯ

Дата: 01.06.2022 10:35
Кількість переглядів: 513

У Насташці кіт, хворий на сказ, покусав чоловіка. Сталося це 14 травня. Те, що тварина вражена саме цією хворобою, підтверджено Центральною випробувальною державною лабораторією Держпродспоживслужби в Київській області та місті Києві. Про це повідомляє Рокитнянський відділ Держпродспоживслужби.

Випадок стався коли господар оглядав кота, який відмовлявся від їжі, агресії не проявляв. Господар вирішив залити коту молочну сироватку за допомогою шприца, в цей момент  кіт і вкусив господаря.

Спеціалісти Рокитнянської районної державної лікарні ветеринарної медицини відібрали патологічний матеріал тварини та направили його на дослідження. В лабораторії й підтвердили підозру - тварина хвора на сказ.

З огляду на небезпечність хвороби (від неї немає ліків, а при зволіканні з наданням медичної допомоги смерть неминуча), в Рокитнянській селищній раді провели засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайної ситуації. Під час засідання розроблено відповідні заходи з ліквідації та недопущення розповсюдження тварин на сказ. Накладено карантинні обмеження та розпочато заходи з ліквідації сказу.

У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги при зараженні сказом, смерть неминуча.

        Також, розпорядженням Головного управління Держспоживслужби в Київській області епізодичним вогнищем по сказу тварин визначено село Насташка із прилеглими до нього угіддями, пасовищами, польовими і лісовими масивами в радіусі 10 кілометрів.

Тож, визначено на території Рокитнянської ОТГ:

  • неблагополучним по сказу тварин пунктом – с. Насташка;
  • загрозливою зоною по сказу тварин -
    • села: Колесникове, Острів, Троїцьке, Пугачівка, Бирюки;
    • мисливські угіддя ДП «РокитнянськеРМРГ».

Цим же розпорядженням заборонено проведення на вищезазначеній території виставок та виводок собак. Вивезення за їх межі собак, котів і диких тварин. Заборонено промисловий і ліцензійний відстріл диких тварин, їх відлов і вивіз.

Що таке сказ

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги при зараженні сказом, смерть неминуча.

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини тварин на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують з-поміж свійської фауни коти й собаки, а в дикій природі – лисиці та вовки.

Як запобігти сказу та що робити при виявленні

"Щоб запобігти зараженню сказом потрібно регулярно (щороку) щеплювати домашніх тварин проти сказу, - зазначає керівник Рокитнянського відділу ГУ Держпродспоживслужби в Київській області Олег АНДРУШКО. - Вкотре нагадую, що в Рокитнянській громаді щорічні планові вакцинації проти сказу домашніх тварин вакциною "Рабістар" проводить Рокитнянська районна державна лікарня ветеринарної медицини. Зі своїм улюбленцем можна завітати на вул. Колгоспна, 9, смт Рокитне. Телефон для довідок 04562 5-22-78".

У разі прояву клінічних ознак захворювання у Держпродспоживслужбі радять негайно звернутися до спеціалістів лікарні ветеринарної медицини.

Якщо ж ви виявили, що ваші домашні тварини контактували з дикими - повідомте про це спеціалістів ветеринарної медицини. Вони проведуть відповідні заходи, щоб запобігти зараженню та загибелі домашньої тварини.

Звертайтеся та не зволікайте!

Бережіть своє здоров'я та життя рідних і близьких Вам людей!  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь