КАРАНТИН ПО СКАЗУ - ЗНЯТО!

Дата: 12.05.2022 11:42
Кількість переглядів: 754

Фото без опису05 травня 2022 року відбулося засідання комісії ТЕБ та НС при Рокитнянській селищній раді. Під час засідання члени комісії обговорили стан виконання заходів щодо ліквідації захворювання на сказ собаки, що  був зареєстрований 05.01.2022 року в с. Синява, та питання зняття карантинних обмежень в даному населеному пункті та мисливських угіддях ТОВ «СМК «Соболь», РРГО «Мисливці та рибалки», ДП «Рокитнянське РМРГ».

Заслухали в.о. начальника Рокитнянського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Олега Андрушка з інформацією про епізоотичну ситуацію щодо сказу в країні, області та на території Рокитнянської громади  – зокрема. Також він доповів про стан виконання плану протиепізоотичних заходів за час карантину. Повідомив, що за період карантину згідно затверджених заходів, зроблено наступне:
- проводились постійні обстеження господарства та прилеглих територій;
- місце де знаходилась загинувша тварина, предмети, що були в контакті піддані дезінфекції;
- сприятливих тварини (собаки, кішки) в визначеній загрозливій зоні піддано вакцинації проти сказу;
- проводилась і проводиться постійна роз'яснювальна робота серед населення. 

Протягом карантинних обмежень випадків захворювання тварин на сказ не виявлено. У зв’язку з цим комісія прийняла рішення зняти карантинні обмеження та оголосити с. Синява, смт Рокитне, с. Бушеве, с. Ольшаниця, с. Бакумівка, с. Житні Гори, мисливські угіддя ТОВ «СМК «Соболь», РРГО «Мисливці та рибалки», ДП «Рокитнянське РМРГ» – благополучними щодо сказу тварин.

Епізоотична ситуація щодо сказу в Україні і зокрема в Київській області, залишається напруженою. Сказом може захворіти будь-яка теплокровна істота, в т.ч. людина, а собаки і кішки відносяться до біологічних видів з числа найбільш сприйнятливих до вірусу сказу. Якщо собака живе у дворі приватного будинку та її відпускають з прив'язі на ніч, то її контакти з іншими тваринами взагалі неможливо контролювати. Адже джерелом сказу може бути не тільки хворий собака, а наприклад, куниця, ласка або їжак. У сільській місцевості часті контакти з дикими тваринами. Буває,  скажена лисиця, що забігла у село, встигає покусати не малу кількість тварин. Кішки ж взагалі гуляють самі по собі і що з ними відбувається під час цієї прогулянки – ніхто не знає. Найнадійніший спосіб захистити своїх тварин – щеплення проти сказу, яке потрібно робити своєчасно, а не після того, як ваша тварина була покусана, або сама нанесла покуси. Багато хто вважає, що щеплення варто робити лише елітним тваринам, а звичайним дворнягам і кішкам-мишоловам вони ні до чого, тільки зайві витрати. Це – велика помилка – саме такі «Барсики» найчастіше і підхоплюють сказ. А вже тоді замість «Барсика» щеплення часто доводиться робити господарям.

Тому, з метою недопущення виникнення цього небезпечного захворювання, районною  службою державної ветеринарної медицини  постійно і в даний час проводяться щеплення собак та котів проти сказу в населених пунктах району. Прохання до жителів Рокитнянської громади, зі всією відповідальністю поставитися до щеплень своїх тварин. Нехтування та байдужість до проведення щеплень тварин проти сказу може призвести до захворювання та загибелі Ваших чотирилапих друзів, та стати загрозою здоров'я  Вас та Вашої сім'ї. 

В Рокитнянській лікарні  ветеринарної медицини  в достатній кількості мається  антирабічна  вакцина  для  щеплення проти сказу. Прохання  всім  бажаючим щепити домашніх тварин проти сказу звертатися в Рокитнянську районну  державну   лікарню   ветеринарної   медицини   особисто ,  або  за телефонами   т. 5-12 -65.,  т. 5-22-78.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь