ВІТАЄМО З ЮВІЛЕЄМ СПІВАЧКУ ВІД БОГА – КРИВЕНКО ЯДВІГУ КАРЛІВНУ!

Дата: 18.02.2022 15:11
Кількість переглядів: 748

А пісня - це душа. З усіх потреб потреба.
Лиш пісня в серці ширить межі неба.
На крилах сонце сяйво їй лиша.
Чим глибша пісня, тим ясніш душа!
/ І. Драч/

Фото без опису

Є на Рокитнянщині чарівна співачка, яка від Бога має дар – зачаровувати своїм співом кожного, хто почує її голос. Її сильний, красивий та чистий голос заворожує, спонукає до злету того, хто чує його. Ім’я цій поцілованій Богом жінці – КРИВЕНКО Ядвіга Карлівна! 5 січня цього року вона зустріла свій 70-річний ювілей.

Дивовижну жінку, яка значну частину свого життя присвятила пісні, творчості та музиці, привітали начальник відділу культури, молоді та спорту Рокитнянської селищної ради Тетяна Круть та директор Рокитнянського центрального будинку культури Олена Горова. Очільниці культурної галузі нашої громади зичили ювілярці щастя, міцного здоров’я, довголіття, яскравих творчих здобутків та подальших перемог на пісенній ниві.

І не дарма, адже Ядвіга Карлівна на сьогодні є членом народного аматорського ансамблю української пісні «Барви», з яким об’їздила всю Київщину, Івано-Франківську область, відвідала низку європейських країн, взяла участь у міжнародному фестивалі «City of Calella» в Іспанії (2013 р.), знялася в телевізійній передачі «Сонячні кларнети» та стала лауреатом ІІ Всесоюзного фестивалю народної творчості (1987 р.), лауреатом обласного конкурсу ім. К. Стеценка і дипломантом першого всеукраїнського конкурсу «Надія» (1993-1994 рр.), лауреатом першого обласного конкурсу ім. І.С. Козловського (у номінації «стилізована манера виконання української пісні» 1996 р.), лауреатом ІІ конкурсу «Пам’ять бережуть роки» в с. Денихівка Тетіївського району, присвяченого Раїсі Кириченко. Та у 2018 році, вже як гість ІІІ конкурсу «Пам’ять бережуть роки», представила свою власну пісню «Пам’яті Раїси Кириченко».

Фото без опису

Та не відразу життя Ядвіги Карлівни було переможним.

Народилася Ядвіга Карлівна 5 січня 1952 року у місті Чернівці у робітничій сім’ї. Батьки з дитинства прививали любов до праці, навчання, до творчості. Дідусь вчив малювати, бо сам працював художником у краєзнавчому музеї, а бабуся – співати, бо співала в хоровій капелі при міській філармонії. Від мами з дитинства Ядвіга навчалася рукоділлю. Саме тому Ядвіга Карлівна вивчилася на технолога швейного виробництва та вже згодом переїхала до с. Ольшаниця, де вийшла заміж та зростила двох синів.

На своєму життєвому шляху Ядвізі Карлівні довелося чимало попрацювати: і в грузовій касі на станції «Ольшаниця», і в швейній майстерні Ольшаницького побуткомбінату, під час роботи у побуткомбінаті організувала і провела річні курси крою та шиття, у 1986 році брала участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Та щоб вона не робила, скрізь її супроводжувала любов до пісні.

Співочу діяльність на Рокитнянщині розпочала з 1985 року, коли вперше заспівала на колгоспних зборах. З часом стала солісткою ансамблю «Вишиванка», який очолила з 1994 року. З 1998 по 2008 роки працювала завідуючою бібліотекою у Ольшаницькій військовій частині, де була нагороджена пам’ятною медаллю «15 років збройних сил України».  Крім цього Ядвіга Кривенко весь час була солісткою Рокитнянського районного будинку культури.

Багато разів приймала участь в районних, обласних конкурсах, як солістка, так і в складі колективів. Впродовж більш як 30-ти років оспівує землю своїх дідів, батьків, землю, на якій народились та землю, на якій живе. Тож і не дивно,  що самі собою народжувались пісні про цей чудовий та мальовничий край, до якого Ядвіга Карлівна так прикипіла душею та серцем.

За свою творчу діяльність Ядвіга Карлівна Кривенко неодноразово була нагороджена грамотами, преміями та цінними подарунками від міністерства культури України, обласної та районної державних адміністрацій. Та найдорожчою нагородою для Ядвіги Карлівни завжди були і є любов та добрі слова її дорогих і рідних односельців та усіх жителів нашої громади.

Крім пісенних здобутків Ядвіга Карлівна має талант до написання віршів. У березні 2019 року в приміщенні Рокитнянського районного будинку культури була проведена презентація книги «Чарівних слів коштовне перевесло», присвячена 95-річчю утворення Рокитнянського району. В основу цієї збірки віршів лягла глибока любов до рідного краю, шанування народних традицій і звичаїв, сповідування неземної моралі, за якою люди мають вибудовувати свої суспільні та інтимні стосунки. До збірки ввійшли і вірші Кривенко Ядвіги. Також до 95-річчя Рокитнянщини Ядвіга Карлівна написала пісню «Рокитнянщина» (музика і слова Я.К. Кривенко), яка стала гімном Рокитнянського краю.

Всі українці дуже багаті, може, найбагатші поміж усіма слов'янами, різнобарвними народними піснями. Вони не мудрують, складаючи свої пісні; у них пісні виростають самі, як квіти на полях зелених, і їх така кількість, якою не може похвалитися жоден народ у світі.

Для кожного українця пісня – це сповідь душі, пісня – це скарбниця нашої культури, пісня – це цілюще джерело, з якого довго-довго ще будуть пити наші нащадки!

Тож плекаймо українську пісню, плекаймо того, хто її співає та передає із покоління в покоління! Та вітаймо нашу шановну Ядвігу Карлівну із ювілеєм! 

 

Народна пісня найдорожча, мила. Вона в душі щоденно й уві сні.

Над цілим світом розпускає крила… Там, де людина, там її пісні!

 

Інформацію підготував
відділ культури, молоді та спорту
Рокитнянської селищної радиІ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь