Звіт діяльності відділу культури, молоді та спорту за січень 2022 року

Дата: 27.01.2022 08:20
Кількість переглядів: 1650

Фото без описуЩОДО ГАЛУЗІ КУЛЬТУРИ, СПОРТУ та КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ

Впродовж січня 2022 року спеціалістами відділу культури, молоді та спорту Рокитнянської селищної ради на чолі з начальником відділу та спільно із трудовими колективами комунальних закладів культури нашої громади (Центральний будинок культури, Селищний будинок культури, Публічна бібліотека, Музична школа, сільські будинки культури, сільські клуби, бібліотеки-філії), колективом дитячо-юнацької спортивної школи було проведено низку наступних культурно-масових та спортивних заходів.

31 грудня 2022 року Рокитнянський селищний голова Юрій Богданов привітав працівників селищної ради та трудові колективи громади із прийдешнім Новим 2022 роком. Теплі слова привітань також сказали секретар селищної ради, заступники селищного голови та керуюча справами (секретар) виконавчого комітету селищної ради.

Після слів привітань глядачі насолоджувалися чудовим виступом народного аматорського ансамблю української пісні «Барви». Завершили свій неймовірний та захоплюючий виступ солістки ансамблю колядкою «Добрий вечір тобі, пане господарю!», яку виконали спільно із присутніми в залі.

5 січня 2022 року в Рокитнянському селищному будинку культури (масив цукрового заводу) для дітей нашої громади відбулося новорічно-різдвяне свято із захоплюючим сюжетом та цікавими казковими героями під назвою «Подорож в новорічні пригоди».

На цьому святі на дітей чекала неймовірна цікава програма: кумедні розважальні конкурси, тематичні ігри, квести та розіграші. Діти бігали по доріжці із сніжинок і крижинок, виконували цікаві завдання на ігрових локаціях, грали в рухливі командні ігри, танцювали, співали, відгадували загадки та дізналися про новорічні свята та народні традиції України. 

Присутні на святі діти весело провели час, побували в атмосфері казки, раділи та плескали в долоні від радощів! І наприкінці новорічного дійства дітлахи отримали довгоочікувані подарунки.

Новорічно-різдвяне свято відбулося за сприяння відділу культури, молоді та спорту Рокитнянської селищної ради та місцевих благодійників-меценатів  директора ТОВ «Агрофірма «Ранчо» Вячеслава Шевченка, генерального директора ТОВ «РКДЗ» Богдана Свинарчука, депутата Рокитнянської селищної ради Олександра Вакулюка, а також за сприяння начальника відділу культури, молоді та спорту Тетяни Круть та спеціаліста І категорії цього відділу Алли Нечепоренко. 

Також 5 січня в Новомаківській бібліотеці-філії для дітей молодшого віку була проведена народознавча година за темою “Ой весела в нас зима!” та представлена книжкова виставка під назвою “Зима прийшла, празників привела”.

Бібліотекар Світлана Сьомка розповіла про традиції святкування Різдва в українських селах, де це свято вважалося найбільшим і найголовнішим у році та супроводжувалося веселощами, чудовим настроєм, жартівливими забавами, які й сьогодні є неоціненним культурним надбанням українського народу.

Дітки згадували і розповідали колядки, щедрівки та посівальні пісні, яким їх навчили бабусі і мами; розповідали, як кожен з них відзначає це величне свято вдома.

10 січня в Острівській бібліотеці-філії відбувся культурно-розважальний захід  - новорічні посиденьки під назвою "У ніч різдвяну колядка дзвенить".

Новорічна морозно-сніжна погода та святково прикрашена бібліотека чудово посприяли гостинній завідувачці бібліотеки - Надії Манзеулі провести надзвичайно гарне та пишне свято. 

У затишному та прикрашеному храмі книг зібралися друзі бібліотеки її постійні відвідувачі. Лунали новорічні вірші, колядки, щедрівки та мелодійні пісні.

Надія Манзеула розповіла присутнім про історію новорічних та різдвяних свят, про новорічні звичаї та традиції. Та разом із Валентиною Колевою, Ганною Кашубою та Любов'ю Олефір співали новорічно-різдвяних пісень та колядок.

11 січня у Рокитнянському закладі загальної середньої освіти № 3 відбулася  Перша спартакіада серед команд працівників закладів освіти Рокитнянської селищної територіальної громади.

У Спартакіаді взяли участь 15 команд освітян. Змагання  проводилися з таких видів спорту: міні-волейбол, шахи, шашки, дартс, настільний теніс.

Депутат Рокитнянської селищної ради Ярослав Литвин,  начальник відділу освіти Людмила Соболівська та начальник відділу культури, молоді та спорту Тетяна Круть привітали учасників змагань та вручили  переможцям і призерам кубки, дипломи, медалі та грамоти.

Найрезультативніші команди отримали від депутата Рокитнянської селищної ради Ярослава Литвина сертифікати на закупівлю спортивного інвентарю в їхні навчальні заклади.

Також 11 січня народний аматорський ансамбль української пісні «Барви» комунального закладу Рокитнянської селищної ради «Центральний будинок культури» у вишуканому українському народному вбранні вітали трудові колективи нашої громади із новорічно-різдвяними святами.

Також ансамбль завітав до дитячої бібліотеки-філії комунального закладу Рокитнянської селищної ради «Публічна бібліотека», де співали щедрівки та колядки, бажали любові, злагоди, миру та Божої ласки на цілий рік.

12 січня в селах Бирюки, Ромашки, Савинці та Шарки лунали колядки та щедрівки – пісні радості зими.

Новорічне свято для жителів села Бирюки організували директор Бирюківського будинку культури Надія Ткаченко, яка також є керівником художнього колективу «Вишиванка», та завідуюча Бирюківською бібліотекою-філією Зоя Бублик, яка презентувала книжково-ілюстративну виставку «Карусель зимових свят».

Керівниці Бирюківських закладів культури занурили всіх гостей та відвідувачів у веселі традиції колядування та щедрування, адже колядки та щедрівки створюють неповторну атмосферу, духовний настрій і відчуття радості народження Спасителя світу  Христа.

Також цього дня в Ромашківських будинку культури та бібліотеці-філії відбулася народознавча година під гаслом “Щедрий вечір, добрий вечір!”.

Завідуюча бібліотекою Ольга Голик презентувала відвідувачам книжково-ілюстративну виставку та розповіла користувачам бібліотеки про традиції новорічно-різдвяних свят і познайомила з щедрівками та засівалками. У цій бібліотеці також звучали щедрівки, обрядові пісні та вірші, присвячені різдвяній тематиці. 

У будинку культури с. Савинці відбувся захід під назвою «Сяйво різдвяних свят». Завідуюча сільською бібліотекою Ольга Павленко та директор Савинецького сільського будинку культури Ольга Ємець організували для жителів села новорічну зустріч. Бібліотекар провела народознавчу бесіду про Різдво та щедрівки. І в цьому селі цього дня лунали колядки, щедрівки та новорічні привітання.

Такі ж новорічно-різдвяні  заходи відбулися і в Шарківському будинку культури.

13 січня, в день святкування Маланки та Василя, до абонементу дитячої бібліотеки селища Рокитне завітали діти на літературний ранок під назвою «Залунали скрізь колядки та щедрівки під вікном». Цей пізнавальний захід про традиції святкування Щедрого вечора підготувала провідний бібліотекар Марія Савчук.

На заході діти дізналися чимало цікавого: про історію різдвяно-новорічних свят та про колядки, про щедрівки та засівалки. Колядки, щедрівки – це величальні пісні для усієї рідні, для господарів з побажанням щасливої долі, щастя, здоров’я.

Запрошені на захід дітлахи, постійні користувачі  бібліотеки, також не лишилися осторонь - розповідали вірші про новорічні свята, про те, що вони знають про свято від своїх бабусь та дідусів.

У січні нового 2022-го року у Рокитнянській дитячій бібліотеці-філії впродовж новорічних свят для дітей було підготовлено та проведено низку тематичних заходів: «Новий рік крокує по планеті», «Різдво Христове», «Від Меланки до Василя», «Богоявлення Господнє». А у читальній залі бібліотеки розгорнуто тематичну викладку матеріалів під назвою «Ой, радуйся, земле – син Божий народився».

14 січня в комунальному закладі Рокитнянської селищної ради «Публічна бібліотека» відбулася зустріч із нашим земляком, жителем села Синява, захисником Донецького аеропорту, старшим стрілком 72-ї бригади «Чорних запорожців», Сергієм Олександровичем Довгополим.

Під час зустрічі з уст Сергія Олександровича присутні почули розповідь про ті жахливі бойові дні війни та ситуацію, яка була в Донецькому аеропорту з 31 травня по 5 серпня 2014 року. Він розповів про умови, в яких опинились наші захисники. Про те, що вони їли, в що були одягнені, про відсутність елементарних речей першого вжитку, необхідних просто для життя.

Учасники заходу були вражені почутими реалістичними розповідями та зробили для себе певні висновки тільки стійка життєва позиція, життєствердний гумор і дошкульна сатира героя розповіді допомогли не лише йому, а й його побратимам, перемогти страх смерті та зло, яке було тоді і там.

15 січня в місті Кагарлик  розпочалися змагання відкритого чемпіонату Кагарлицької міської територіальної громади з футзалу сезону 2022 року,  в яких бере участь  збірна команда  „Рокитнянщина”  Рокитнянської селищної територіальної громади. У І турі  наша команда перемогла з рахунком 3:1.

22 січня відбувся ІІ тур відкритого чемпіонату Кагарлицької  міської територіальної громади з футзалу сезону 2022 року. 

Збірна команда   „Рокитнянщина”    Рокитнянської   селищної територіальної громади із значною перевагою виграла  в команди  ФК „ Сокіл” с. Сущана  з рахунком 11: 4.

 18 січня у бібліотеці с. Нова Маківка та в Синявському закладі середньої освіти відбулися доволі цікаві для дітей пізнавальні заходи з нагоди 140-річчя від дня народження англійського дитячого письменника Алана Александра Мілна – творця Вінні-Пуха.

Літературну годину під назвою «Батько Вінні-Пуха» з учнями молодших класів у Синявській школі провела завідуюча Синявською бібліотекою-філією Галина Дідик, а голосні читання під назвою ”Алан Мілн та його Вінні-Пух” в Новомаківській бібліотеці-філії провела її завідуюча Світлана Сьомка.

19 січня на Рокитнянщині відзначили найбільше свято, яке завершує цикл Різдвяних свят - Водохреща, або Богоявлення Господнього.

На березі річки Рось в урочищі «Піщане» відбулися Водохресні купання. Настоятель Свято-Троїцької парафії Православної Церкви України Олексій освятив річкову воду.

Після чого відбулося традиційне купання в ополонці, у якому взяли участь жителі та гості Рокитнянської громади. Святковий і піднесений настрій подарували присутнім народний аматорський ансамбль української пісні «Барви», народний ансамбль української пісні «Мрія», художньо-самодіяльний ансамбль «Вишиванка» та тріо «Соловей».

19 січня обряд Хрещенської купелі також був проведений і по селам громади. До цієї величної події в селі Троїцьке долучилися і місцеві діячі культури завідуюча Троїцькою бібліотекою-філією Ірина Запорожець, завідуюча сільським клубом Валентина Киричок та народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Чиста криниця».

Біля місцевого ставка, де власне і проходив обряд Водохреща, співочий колектив презентував обрядовий Водохресний виступ. Було і частування смачною юшкою та іншими українськими стравами. Після обряду освячення води люди охоче зважувалися на занурення у крижану воду, бо вірили у її цілющі властивості. Водохреще відбулося гідно - за всіма обрядами і традиціями. 

Та вже після освячення води й самого обряду хрещення в сільській бібліотеці була представлена тематична книжкова виставка про традиції Водохреща в Україні.

21 січня Рокитнянщина вкотре долучилася до відзначення історичного свята - Дня Соборності України. В центрі селища біля пам’ятника Тараса Шевченка зібралося чимало людей: секретар Рокитнянської селищної ради Юрій Шимченко, начальник 5 відділу смт Рокитне Білоцерківського РТЦК та СП Володимир Бабенко, представники трудових колективів, учасники АТО/ООС та представники місцевих ЗМІ. Урочистий захід розпочався під звуки Державного Гімну України.

Усі присутні учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх загиблих борців за свободу України, загиблих Героїв Небесної Сотні, активістів Євромайдану, Героїв України Сергія Нігояна та Михайла Жизневського,  які загинули саме 22 січня 2014 року. Також згадали усіх загиблих воїнів Рокитнянщини – Островського Олександра Олександровича, Білоброва Юрія Вікторовича, Сову Анатолія Андрійовича, Зінича Ігоря Вікторовича, Олефіра Олексадра Павловича, Андреєва Артема Вадимовича, Павленка Дмитра Петровича, Сорокодзюбу Івана Михайловича, Лісовола Дмитра Олександровича та Соломяного Івана Івановича. Поклали квіти до пам’ятника величному борцю за свободу - Тарасу Шевченку.

21 січня у Телешівській бібліотеці-філії була організована і презентована для відвідувачів книжково-ілюстративна виставка під назвою «Сила Соборності України».

 Виставку підготувала завідуюча бібліотекою Ніна Кравченко, яка провела для учнів 10 класу місцевої школи інформаційну годину, присвячену темі Соборності України та ознайомила їх із тематичними книгами.

Також Ніна Іванівна розповіла про історію державотворення, про особливі події 22 січня 1919 року, коли на шляху становлення незалежної України Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу.

Під час заходу присутні підлітки поглибили свої знання з історії України та культурних надбань українського народу, задавали різні питання щодо історичного минулого та сучасності України, говорили про повагу та любов до рідного краю. 

Також 21 січня у комунальному закладі Рокитнянської селищної ради «Публічна бібліотека» та у сільських бібліотеках-філіях відбулися тематичні пізнавально-історичні заходи до Дня Соборності України. Українці День Соборності України щороку святкують 22 січня, оскільки у цей день у 1919 році на Софійській площі в Києві директорія Української народної республіки урочисто проголосила Акт возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну Українську державу. Тому це свято має історичне та політичне значення для суверенітету нашої держави.

У Бирюківській бібліотеці-філії завідуюча бібліотекою Зоя Бублик підготувала та презентувала для широкого кола читачів тематичну поличку під назвою “Україна Соборна – моя гордість і слава”. У Запрудянській бібліотеці-філії завідуюча бібліотекою Тетяна Барляк зробила викладку літератури під гаслом “Єднання заради незалежності”. Бібліотекар Маківської бібліотеки-філії Людмила Гончаренко ознайомила користувачів своєї бібліотеки з тематичною поличкою під назвою “Соборна Україна”. Завідуюча Савинецькою бібліотекою-філією Ольга Павленко організувала і презентувала для учнів місцевої школи книжково-ілюстративну виставку - “Сила єдності”. У Синявській бібліотеці-філії було розгорнуто тематичну поличку “Важлива віха в історії України”, яку також відвідали широке коло читачів. У Насташівській бібліотеці-філії було організовано та презентовано викладку матеріалів під назвою “У соборності сила”, а у Дитячій бібліотеці комунального закладу Рокитнянської селищної ради «Публічна бібліотека» бібліотекарем Наталією Самар було підготовлено та презентовано книжково-ілюстративну виставку - “22 січня – День Соборності України”.

Кожен бібліотекар до заходу підготувався сумлінно - на книжкових виставках та тематичних полицях цього дня була представлена література, що висвітлює найважливіші події в історії України – передумови і причини об’єднавчого процесу, тернистий шлях України до соборності, ідеї побудови української самостійної соборної держави.

23 січня в  шаховому клубі с. Синява був проведений шаховий турнір присвячений Дню Соборності України. Змагання проводилися  серед юнаків та дівчат і окремо серед дорослих. 

Присутніх на заході шанувальників інтелектуальних видів спорту привітала  спеціаліст І категорії  відділу культури, молоді та спорту Рокитнянської селищної ради  Тамара Погасій та вручила  юним переможцям та призерам  змагань медалі та дипломи Рокитнянської селищної ради. 

Також 23 січня в спортивних залах Острівського та Ольшаницького закладів загальної середньої освіти, а також Савинецької та Шарківської гімназій відбулися ігри 1-го етапу чемпіонату Рокитнянської селищної територіальної громади з волейболу серед аматорських збірних команд селища та сіл сезону 2022 року.

Ініціатива проведення  саме таких змагань  належить депутату Рокитнянської селищної ради Ярославу Литвину, який  взяв їх під свій контроль та опіку. Цю ініціативу підтримали  керівники  громади  та головне,  самі спортсмени, адже заявки на участь  у чемпіонаті з волейболу подали 16 команд, що є рекордом Рокитнянщини за всі попередні роки.

Найліпші результати змагань у команд селища Рокитне та сіл Бирюки, Запруддя і Ромашки, а  дещо гірші в команд із сіл Синява, Острів, Нова Маківка, Шарки, Савинці, Ольшаниця та інших, які за результатами ігор пройшли до наступного етапу змагань. 

 

Впродовж січня 2022 року працівниками клубних закладів Рокитнянської громади було проведено низку культурно-масових заходів для жителів кожного населеного пункту, зокрема: привітання з нагоди Нового року та Різдва Христового, новорічні щедрівки, колядки та засівалки, різдвяні вечорниці, вечори відпочинку, урочистості до Дня Соборності України, вечори памяті до Міжнародного дня памяті жертв Голокосту тощо.

В бібліотечних закладах громади впродовж січня 2022 року було організовано та проведено: тематичні викладки літератури, години-спілкування, виставки-інсталяції, вікторини, презентації літератури, інформини, перегляди літератури, бесіди, відеогодини, народознавчі години, історично-документальні виставки до новорічно-різдвяних свят, до Дня памяті захисників Донецького аеропорту, до свята Водохреща, до 140-річчя від дня народження дитячого письменника А. Мілна, до Дня Соборності України, до 85-річчю Є. Гуцала, до Дня памяті Голокосту, Дня памяті Героїв Крут тощо.

Колектив комунального закладу Рокитнянської селищної ради «Музична школа» у січні 2022 року для учнів школи провів методичну лекцію під назвою «Деякі музично-педагогічні аспекти у формуванні учня-інструменталіста на початковому етапі навчання в ДМШ» та відкритий урок «Гра в ансамблі, як стимул до розвитку музиканта-початківця».

Всі вищезазначені заходи проводилися із дотриманням карантинних вимог та обмежень!

 

ЗАХИСТ РІЧНИХ ЗВІТІВ

У січні 2022 року відділ культури, молоді та спорту захистив та здав річний та зведений статистичні звіти за 2021 рік щодо діяльності клубних закладів громади, бібліотек та бібліотек-філій, музичної школи щодо кадрових питань, стану пожежної безпеки, стану аварійності,  стану травматизму, щодо чисельності  військовозобовязаних тощо. Та захистив статистичні звіти за 2021 рік у галузі спорту та фізичної культури.

 

ВЕДЕННЯ ДІЛОВОДСТВА

Спеціалісти відділу культури, молоді та спорту систематично проводять організаційно-кадрову роботу у напрямках: координація діяльності закладів культури громади та спортивних закладів; ведення кадрової роботи; ведення особових справ працівників відділу культури, молоді та спорту та керівників закладів культури громади; ведення обліку робочого часу працівників відділу; ведення графіку відпусток, розрахунку відпусток працівників відділу та керівників закладів культури; ведення журналів реєстрації наказів начальника відділу з основної діяльності та з кадрових питань; реєстрації вхідних та вихідних документів; підготовки зведених місячних планів та звітів діяльності відділу; підготовки документів, довідок, клопотань, звернень, що стосуються галузі культури, молоді та спорту; оформлення презентацій культурно-масових заходів для розміщення на офіційному сайті Рокитнянської селищної ради; підготовки оголошень, подяк та грамот на відзначення видатних людей Рокитнянщини з нагоди державних свят та ювілеїв тощо.

 

ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

Відділом культури, молоді та спорту у січні 2022 року було заключено низку договорів:

- договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами з комунальним підприємством Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області «Рокитнянське житлово-експлуатаційне підприємство»;

- договір про надання телекомунікаційних послуг споживачам, які здійснюють їх закупівлю за державні кошти з публічним акціонерним товариством «Укртелеком»;

- договір про надання послуг з вивезення та очищення рідких побутових відходів з комунальним підприємством Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області «Рокитневодоканал»;

- договір про надання послуг з централізованого водопостачання з комунальним підприємством Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області «Рокитневодоканал»;

- договір розподілу природного газу з акціонерним товариством «Оператор газорозподільної системи «КИЇВОБЛГАЗ»;

- договір про надання телекомунікаційних послуг Інтернет з ФОП Яшечкіна О.В.;

- договір про закупівлю послуг з розподілу електричної енергії та послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії за державні кошти з Приватним Акціонерним Товариством «ДТЕК КИЇВСЬКІ РЕГІОНАЛЬНІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» (переговорна процедура закупівлі); 

- договір про постачання електричної енергії споживачу з ТОВ «КИЇВОБЛГАЗ ЗБУТ» (відкриті торги);

- договір про надання послуг з постачання теплової енергії з комунальним підприємством Рокитнянської селищної ради «Рокитнетепломережа» (переговорна процедура закупівлі);

- договір про закупівлю послуг з нерегулярних пасажирських перевезень (перевезення учасників спортивно-масових, культурно-мистецьких та молодіжних заходів) з ФОП Кривобок О.М.  (спрощена процедура закупівлі);

- договір поставки нагородної атрибутики (спортивні кубки, статуетки, медалі, дошки нагородні) з ФОП Овчаренко Володимир Олексійович (спрощена процедура закупівлі);

- договір оренди нежитлового приміщення з приватною сільськогосподарською агрофірмою «Україна»;

- договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади Рокитнянської селищної ради з комунальним підприємством Київської обласної ради «Південне бюро технічної інвентаризації»;

- договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності Рокитнянської селищної територіальної громади, з ФОП Хорунжою С.Ю. (площею 10,2 кв.м, (аукціон));

- договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності Рокитнянської селищної територіальної громади з ФОП Хорунжою С.Ю. (площею 16,5 кв.м, (аукціон)).

Також було заключено цивільно-правові договори на отримання послуг кочегара котельні в двох закладах культури - с. Острів та с. Савинці.

Крім цього  у січні 2022 року було:

- розроблено і затверджено нові штатні розписи по відділу культури молоді та спорту Рокитнянської селищної ради, будинках культури, бібліотеках та централізованій бухгалтерії відділу;

- подано та зареєстровано в управлінні Державної Казначейської служби у Рокитнянському районі Київської області кошториси на 2022 рік, плани асигнувань загального фонду бюджету, помісячні плани асигнувань загального фонду;

- здійснено перехід на систему повного дистанційного обслуговування в управлінні Державної Казначейської служби у Рокитнянському районі Київської області;

- створено та подано бюджетну, фінансову та консолідовану звітність в управління Державної Казначейської служби у Рокитнянському районі Київської області;

- оприлюднено інформацію про використання бюджетних коштів за ІV квартал 2021 року на веб-порталі  Є-дата;

- розроблено та оприлюднено на сайті Рокитнянської селищної ради Паспорти  бюджетних програм місцевого бюджету на 2022 рік;

- подано до Фінансового управління Рокитнянської селищної ради пояснювальна записка до фінансового звіту за 2021 рік.

 

Начальник відділу Тетяна КРУТЬ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь