Попередження насильства в сім’ї

Дата: 21.01.2022 14:44
Кількість переглядів: 329

Гендерна рівність – один з найважливіших аспектів життя в демократичних країнах, де жінки і чоловіки отримують рівні можливості та обов’язки в різних сферах життя. Незалежно від статі громадянам надаються однакові права при працевлаштуванні, вони успішно поєднують сімейне життя і кар’єру.

Рівноправність чоловіків та жінок – це невід’ємна частина прав людини, вона є передумовою демократії та соціальної справедливості. Україна, як демократична держава, прагне забезпечити гендерну рівність в усіх сферах життя. На сьогодні важливим стратегічним завданням є втілення заходів у напрямку формування самодостатньої сім’ї, попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та гендерної рівності.

Однією з найпоширеніших форм гендерного насильства вважається так зване домашнє насильство, або насильство в сім’ї, якщо говорити мовою українського законодавства. Насильство є найбільш розповсюдженою формою порушення прав людини. Від насильства в сім’ї можуть потерпати всі члени родини, але найчастіше воно торкається слабких, нездатних захистити себе і залежних членів сім’ї: дітей, людей похилого віку, осіб з обмеженими фізичними чи психічними можливостями та жінок. Фахівці стверджують що найбільше потерпають від насильства в сім’ї жінки та неповнолітні діти.

 

Іноді діти оплачують власним стражданням і навіть життям батьківську потребу в самоствердженні, прагненні дорослих влаштувати особисте життя, стають заручниками п’яних батьків і постійно роздратованих матерів. На жаль, цьому питанню приділялося недостатньо уваги. Але зараз ми бачимо активну протидію насильству з боку держави: створення притулків для постраждалих від неправомірних дій, відповідне врегулювання на законодавчому рівні, тому що домашнє насильство – це кримінальна відповідальність. Дуже важливою в даному напрямку є співпраця організацій.

Розв’язати проблему насильства щодо неповнолітніх можна тільки у разі спільної роботи педагогів, батьків і всіх дорослих, які так чи інакше причетні до виховання дітей.

  • Національна «гаряча лінія» з протидії домашньому насильству:
  • 116 123 (з мобільного);
  • 0 800 500 335 (зі стаціонарного)

Номер національної поліції 102


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь