Водохреще в селі Троїцьке

Дата: 20.01.2022 09:00
Кількість переглядів: 300

19 січня Рокитнящина відзначила третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке має назву Хрещення Господнє, або Водохреще.

У селищі та по селам нашої громади цього дня проводився обряд освячення водойм та купання в річці, або "ходіння на Йордань".

Саме тому у цей день люди згадують подію з життя Ісуса Христа – його хрещення в річці Йордан. Під час обряду хрещення небо розкрилось і явився Дух Божий, що спускався з небес, як  голуб, – це на землю з небес зійшов Святий Дух і вказав, що Ісус є Син Божий. Після Хрещення Ісус освятив воду річки Йордан. А обрядом свого Хрещення показав, що всі рівні перед Богом – навіть сам Спаситель.

До обряду Хрещення цього величного дня в селі Троїцьке долучилися і місцеві діячі культури – завідуюча Троїцькою бібліотекою-філією Ірина Запорожець, завідуюча сільським клубом Валентина Киричок та народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Чиста криниця».

Біля місцевого ставка, де власне і проходив обряд Водохреща, співочий колектив презентував обрядовий Водохресний виступ. Було і частування смачною юшкою та іншими українськими стравами. Після обряду освячення води люди охоче зважувалися на занурення у крижану воду, бо вірили у її цілющі властивості. Водохреще відбулося гідно - за всіма обрядами і традиціями.

Та вже після освячення води й самого обряду хрещення в сільській бібліотеці була представлена тематична книжкова виставка про традиції Водохреща в Україні.

Хрещення, або ж повне занурення у воду, означає духовне очищення людини. І якщо вода очищує від гріхів і хвороб, то книга очищує від поганих думок – робить людину освіченою та розсудливою! Книга, як цілюща вода, живить та дає сил і мудрості жити далі, надихає на добрі вчинки і благі діяння.

Хрещення водою – це символічне відродження. Читання книг - це символічне «хрещення словом»! Тож слово має цілющу силу!

Інформацію підготувала спеціаліст І категорії відділу культури, молоді та спорту Рокитнянської селищної ради Алла Нечепоренко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь