День пам’яті захисників Донецького аеропорту

Дата: 14.01.2022 14:20
Кількість переглядів: 567

Фото без опису

16 січня в Україні відзначають День пам’яті захисників Донецького аеропорту, які стояли за нього з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року.

Всеукраїнський День пам’яті «Кіборгів» встановили за ініціативою українських воїнів, які боронили Донецький аеропорт. Протягом 242 днів пекла з неймовірною мужністю українські військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери тримали оборону ДАПу. За стійкість і незламність українських захисників назвали «кіборгами». Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

«Кіборгами» нескорених українців назвав сам ворог. Мовляв, тільки роботи здатні вистояти в таких нелюдських умовах.

«Кіборги» вистояли, не вистояв бетон», - фраза, яка ввійшла в історію разом із подвигом українських бійців. Оборона Донецького аеропорту стала одним із найдраматичніших епізодів конфлікту на Сході.

Перший бій між українськими оборонцями та проросійськими бойовиками за встановлення контролю на Донецьким аеропортом відбувся наприкінці травня 2014 року.

На січень 2015 року припадають найкривавіші та найзапекліші бої. 13 січня в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків завалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. Далі бої точилися за поверхи нового терміналу. 18-20 січня українські військові утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювали бойовики, які скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих та поранених, замінували і підірвали перекриття будівлі. Тоді, в результаті підриву терміналу, загинули 58 захисників – «кіборгів», які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. А 21 січня військове керівництво ухвалило рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу, який був повністю зруйнований і не придатний до оборони. За даними українського незалежного проекту "Книга пам’яті полеглих за Україну» за весь час оборони Донецького аеропорту загинуло понад 200 українських військових, майже 500 воїнів зазнали поранень.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних та 93-ї окремої механізованої бригад, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», воїни добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші.

Багатьох з них відзначено державними нагородами, деяких – посмертно.

Серед тих, хто так довго та стійко, до останнього подиху боронив будови аеропорту, були й наші земляки: Герой України Ігор Зінич та Олександр Олефір.

Герой України Ігор Вікторович Зінич (Псих) – молодший сержант медичної служби ЗСУ загинув 20 січня 2015 року в боях за Донецький аеропорт. Нагороджений відзнакою «Народний герой України» (посмертно), нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно), медаллю «За жертовність і любов до України» (посмертно), пам’ятною медаллю «122-й окремий аеромобільний батальйон» (посмертно), почесною відзнакою «Командира 80-ї ОДШБр (посмертно), званням «Героя України» з врученням «Золотої зірки» (посмертно).

Олефір Олександр Павлович з 2014 року брав участь в Антитерористичній операції на Сході України. Позивний «Борода». З листопада 2014 року учасник оборони Міжнародного аеропорту «Донецьк», де був двічі на ротаціях.

20 січня 2015 року старший солдат Олефір Олександр загинув після підриву російсько-терористичними угрупованнями другого поверху нового терміналу аеропорту «Донецьк».

Указом Президента України №436/2015 17 липня 2015 року нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ст. (посмертно), нагороджений нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно).

Тож ми не маємо права забути події у Донецькому аеропорту, забути загиблих українських військовослужбовців – звичайних хлопців, які пройшли пекло.

У січні 2022 року у читальній залі Публічної бібліотеки організовано і презентовано книжкову виставку під гаслом «Кіборги – герої новітньої історії України». Цю виставку вже відвідало широке коло читачів.

ПУБЛІЧНА БІБЛІОТЕКА щиро запрошує кожного жителя нашої громади відвідати виставку, пригадати події 2014-2015 років та вшанувати пам’ять за загиблими воїнами Рокитнянщини!

 Вічна пам’ять і шана «кіборгам», полеглим захисникам Донецького аеропорту!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь