Розслідування. Визначаємо причини нещасного випадку

Дата: 29.12.2021 17:09
Кількість переглядів: 289

Фото без описуЗгідно з пунктом 33 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №337, обов’язком комісії (спеціальної комісії) є з’ясування причин настання нещасного випадку або гострого професійного захворювання. Про це інформує відділ профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області.

Без методики визначення основної причини настання нещасного випадку та критеріїв оцінки об’єктивності проведених розслідувань важко досягти підвищення якості розслідувань нещасних випадків на виробництві та розробити ефективні заходи для запобігання їм.

Необ’єктивність висновків проведених розслідувань пов’язана насамперед з тим, що в Україні немає методики та критеріїв оцінки розслідувань нещасних випадків і належної фахової підготовки учасників розслідування.

Далі пропонується алгоритм визначення об’єктивної основної причини настання нещасного випадку за Порядком № 337,‘ який може бути корисним як страховим експертам з охорони праці, так і іншим фахівцям, діяльність яких пов’язана з проведенням розслідувань нещасних випадків.

Отже, з’ясування причин настання нещасного випадку передбачає такий послідовний порядок дій:

  1. Установити сферу господарювання, вид робіт, які виконувались, тип виробничого обладнання, що експлуатувалось.

  2. Установити нормативні документи (НПАОП, ДБН тощо), які регламентують вимоги безпеки у причетній до нещасного випадку сфері господарювання.

  3. Установити нормативні документи суб’єкта господарювання, які регламентують порядок проведення робіт або експлуатацію виробничого обладнання, причетного до нещасного випадку (положення, розпорядчі документи, посадові інструкції, інструкції з охорони праці, проєктно-технологічна документація тощо).

  4. Установити конкретні нормативні вимоги, порушення яких призвело до настання нещасного випадку.

  5. Сформулювати основну причину настання нещасного випадку (з прив’язкою до коду причини Класифікатора причин Порядком № 337).

  6. Якщо немає змоги однозначно встановити основну причину настання нещасного випадку (зокрема технічну) – провести експертні дослідження з оформленням експертного висновку, де має бути визначена основна причина.

  7. Установити  супутні  причини  настання  нещасного  випадку  (за  Порядком № 337 кількість супутніх причин обмежена не більше ніж трьома).

  8. На підставі причин розробити заходи щодо запобігання нещасним випадкам.

  9. На підставі встановлених причин та доведених до виконавців нормативних  документів установити осіб, дія або бездіяльність яких призвела до нещасного випадку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь