Управління забезпечує соціальний захист людей з інвалідністю внаслідок виробничих травм

Дата: 06.12.2021 15:49
Кількість переглядів: 268

Фото без описуЗ метою забезпечення належних умов для реалізації соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод особами з інвалідністю, впровадження кращого світового досвіду у цій сфері, недопущення дискримінації, а також виконання зобов'язань, взятих Україною за Конвенцією про права інвалідів, щороку 3 грудня в Україні відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю.

Цей день започатковано у 90-х роках двадцятого століття Генеральною Асамблеєю ООН задля привернення уваги суспільства до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями. Відзначення цієї дати – це привід задуматись усім нам над проблемами, з якими щоденно стикаються інваліди, посилити увагу до захисту їх гідності, прав і благополуччя.

Один з головних напрямів роботи управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області - турбота про тих людей, які в результаті професійних захворювань чи травм на виробництві отримали інвалідність. Інвалідність – явище соціальне, уникнути якого не може жодне суспільство. На долю людей з обмеженими фізичними можливостями випали нелегкі випробування, однак сила духу, яку проявляють інваліди, їх цілеспрямованість, вміння досягати поставленої мети слугують прикладом життєлюбності та оптимізму. Ми зобов’язані допомогти їм інтегруватися в сучасне суспільство, реалізувати себе і духовно зростати.

На Київщині проводиться ряд заходів, приурочених Міжнародному дню інвалідів. Організована робота з керівниками підприємств, благодійними організаціями, територіальними центрами соціального обслуговування інвалідів та працівниками культури з метою залучення матеріальних та культурних ресурсів. Спільно з представниками місцевих органів влади працівники відділень беруть участь у проведенні культурно-мистецьких заходів, лекцій, виставок, концертів, присвячених Міжнародному дню інвалідів.

Працівники управління відвідують інвалідів внаслідок трудового каліцтва, які перебувають у лікарнях, а інвалідів- «спинальників» - за місцем їх проживання. Під час зустрічей обговорюються шляхи вирішення та поліпшення соціально-побутових потреб, які щодня виникають у людей з інвалідністю, а також надаються всі необхідні роз’яснення щодо матеріального забезпечення, медико-соціальних послуг для інвалідів праці та членів їх сімей, які здійснюють догляд за ними. Інваліди отримують милиці, урологічні засоби, інвалідні візки та продуктові набори.

Обов'язок працівників Фонду - це допомагати та забезпечувати гідне життя людям, які повністю або частково втратили працездатність, одержали трудове каліцтво або профзахворювання, не залишити людину наодинці з його проблемами, дати відчути, що про нього є кому подбати.

Одним із напрямків роботи Фонду соціального страхування України є надання застрахованим особам за страхуванням від нещасного випадку на виробництві страхових виплат, медичних та соціальних послуг за рахунок коштів Фонду, зокрема:

- допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

- одноразової допомоги в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

- щомісячних страхових виплат в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

- виплат дитині, яка народилася інвалідом внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;

- відшкодування вартості витрат на поховання померлого та пов'язаних з цим ритуальних послуг відповідно до місцевих умов;

- страхових виплат у разі переведення потерпілого на легшу, нижче оплачувану роботу;

- відшкодування витрат у разі лікування в лікувально-профілактичних закладах або реабілітаційного лікування потерпілих на виробництві в санаторно-курортних закладах або в іншому лікувально-профілактичному закладі;

- забезпечення необхідними лікарськими засобами та виробами медичного призначення, протезно-ортопедичними виробами, слуховими апаратами, спеціальними засобами пересування (колясками), тощо;

- відшкодування витрат за послуги із санаторно-курортного лікування.

Так, у 2021 році відділення здійснюють виплати та надаються соціальні послуги 3958 потерпілих на виробництві та 292 утриманцям, що проживають на території Київської області. З них майже 60% мають інвалідність: 84 особи – інваліди від трудового каліцтва І групи, 424 особи – інваліди ІІ групи та 1 851 особа – інваліди ІІI групи.

Фонд надає широкий спектр страхових виплат, зокрема, це й щомісячна страхова виплата в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого; щомісячна страхова виплати особам, які мають на це право в разі втрати годувальника; відшкодування по тимчасовій втраті працездатності; витрати на поховання; одноразові виплати. За 10 місяців нинішнього року виплачено майже 177,0 млн. гривень.

Потерпілі від нещасних випадків на виробництві, яким висновком МСЕК визначено потребу в санаторно-курортному лікуванні, за рахунок коштів Фонду соціального страхування України забезпечуються путівками до санаторно-курортних закладів. Люди з інвалідністю мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю лікування.

Крім цього, за рахунок коштів Фонду здійснюється компенсація вартості проїзду потерпілих до санаторно-курортного закладу та у зворотному напрямку. У разі необхідності супроводу особи з інвалідністю до санаторно-курортного закладу, якщо така потреба визначена висновком медико-соціальної експертної комісії, фінансуються також витрати на проживання, харчування та проїзд супроводжуючої особи на весь період санаторно-курортного лікування особи з інвалідністю. Вартість медичної допомоги, яку надає Фонд, різна в кожному окремому випадку.

Проте ніякі виплати не замінять відчуття непідробної уваги, причетності до твоєї долі, добра, милосердя, співпереживання. І в своїй роботі працівники орієнтовані на живе спілкування з людьми, які опинилися в складній життєвій ситуації. Працівники управління та відділень відвідують осіб з інвалідністю за місцем проживання, їдуть до цих людей з посильною допомогою, словами шани та поваги, роз’ясненнями та підтримкою.

Варто пам’ятати, що здоров’я – найбільше з багатств. І все в наших руках. Необхідно берегтися від виробничого травматизму, а якщо хвороба постукала в двері – не втрачати віру в себе, вчасно лікуватися, оздоровлюватися, тренуватися, розробляти руки чи ноги, всіма силами старатися не залишитись безпомічним в чотирьох стінах, використовувати усі свої, надані законодавством права. А ми в свою чергу маємо вчитися в цих людей виживати в теперішньому світі, разом з тим допомагаючи їм.

За період з січня по листопад цього року медичними та соціальними послугами управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області забезпечило 337 потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на загальну суму 8 746,5 тис. гривень.

За 10 місяців 2021 року управління відшкодувало витрати на лікування 47 потерпілих на суму 741,4 тис. гривень, крім того 55 потерпілих забезпечено лікарськими засобами та виробами медичного призначення на суму 711,7 тис. гривень. Відповідно до договорів, укладених управлінням з протезними підприємствами, 70 потерпілим видані направлення на забезпечення протезно-ортопедичними виробами на суму 1 880,0 тис. гривень.

В усіх відділеннях Фонду Київщини щодня переймаються та вирішують буденні проблеми потерпілих та людей з вадами здоров’я, і не тільки 3 грудня, а й протягом року, приділяють увагу та надають адресну допомогу. Закликаю всіх відкрити свої серця для добра, перейнятися проблемами людей з інвалідністю, створити для них умови, які дадуть себе відчувати рівними серед рівних.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь