Фізичні особи, які одноосібно обробляють земельні ділянки площею понад 2 гектари, повинні декларувати отримані доходи

Дата: 12.11.2021 10:17
Кількість переглядів: 3389

Фото без опису Фото без описуВідповідно до норм Податкового кодексу України (далі ПКУ) одноосібникам, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) площею понад 2 га та отримують доходи від продажу с/г продукції, кожного року в обов’язковому порядку необхідно подавати податкові декларації про майновий стан і доходи (пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ) – навіть якщо Ви не продаєте вирощений урожай.

Також, в обов’язковому порядку, необхідно подавати податкові декларації про майновий стан і доходи при отриманні доходів від надання в оренду земельної ділянки іншій фізичній особі-орендарю, яка не є податковим агентом (тобто не зареєстрованою офіційно як фермер-підприємець, а є просто фізичною особою, простими словами – індивідуал, що не має офіційно підписаних та зареєстрованих договорів оренди з людьми, з якими працює).

Доходи від продажу с/г продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 га та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Крім того, кожен власник паю, додатково до ПДФО та військового збору, має ще сплатити земельний податок. В кожному випадку різний і складає від 650 грн. до 1200 грн. (це на сьогоднішній день) за пай залежно від нормативної грошової оцінки землі.

Подати Декларацію фізична особа може через Електронний кабінет на офіційному веб-порталі Державної податкової служби України з використанням спеціального кваліфікованого електронного підпису, отриманого у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (податкова). При цьому, щоб отримати сертифікат відкритого ключа, необхідна особиста присутність фізичної особи – власника паю в спеціалізованому пункті реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Норма ПКУ стосується всіх індивідуалів, що вирощують продукцію навіть для власного господарства.

Якщо власник земельного наділу (паю) має угоду з офіційно зареєстрованою юридичною особою (товариство, фермерське господарство, фермер-підприємець) і має офіційно підписаний та зареєстрований договір оренди, то звітність про доходи, всі необхідні податки сплачує юридична особа – орендар, а земельний податок по домовленості між власником та орендарем.

У чинному законодавстві України передбачені великі штрафні санкції за невчасну сплату земельного податку, невірні дані декларації та невчасне її подання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь