Чи варто визначати рівень антитіл після Covid і що з ними робити?

Дата: 26.10.2021 11:02
Кількість переглядів: 726

Фото без опису

Актуально в світі масового визначення «модних» антитіл.

Перед призначенням кожного обстеження варто усвідомлювати, яку клінічно значущу інформацію може дати той чи інший результат, і що з ним робити далі. При цьому корисно знати настанови/рекомендації на тему, а для лікаря це обов‘язково.

• Що написано про мету визначення АТ до SARS-CoV-2 і користування цим аналізом в міжнародних, накшталт американської FDA, і національних настановах/протоколах?

Тільки для встановлення факту перенесення коронавірусної інфекції (https://bit.ly/3CeWOaM). Йдеться про будь-які специфічні противірусні АТ-імуноглобуліни класу G.

• Чому ті, хто писав і затверджував ці офіційні документи, не рекомендують застосовувати їх для інших цілей, а саме - для оцінки достатності/рівня противірусного імунітету, показів для щеплення і введення бустера?

Ось аргументи:

-відсутність наукових досліджень, які би надали точні докази здатності АТ забезпечувати адекватний імунний захист. Навіть, якщо йдеться про, так звані, нейтралізуючі АТ, як-то до S1 домену спайк-білку вірусу,

- невизначеність порогових рівнів,

- відсутність стандартизованих тест-систем,

- рівень циркулюючих АТ не дає повної картини імунітету. Іхній вміст природньо знижується через 2-3 місяці, але це не обов’язково свідчить про зменшення захисту, оскільки В і Т-лімфоцити пам‘яті зберігаються значно довше і «вмикаються» при повторному контакті з вірусом. Проте ми не знаємо, наскільки довше, і наскільки надійно «вмикаються».

Керуючись цим, більшість країн прийняли стратегію вакцинації від COVID, незважаючи на перенесену хворобу і без визначення рівнів АТ, як «перестраховку на користь людей» в умовах невизначеності.

• Чому частина лікарів, і не тільки українських, все ж таки рекомендує використовувати рівень нейтралізуючих противірусних АТ для оцінки наявності імунного захисту і потреби в вакцинації тих, хто перехворів?

Ось деякі аргументи із англомовних джерел:

- в дослідженнях 3-ї фази ефективності щеплень Moderna і AZ, виявлений зв‘язок рівня нейтралізуючих АТ до S-білку з захистом,

- у вакцинованих ізраїльських медичних працівників, які захворіли попри щеплення, рівень АТ був нижчим ніж у тих хто не захворів (https://bit.ly/2ZiqXHI). Водночас такий зв‘язок не є лінійним, і поріг, який може бути різним для захисту від інфікування симптоматичного і тяжкого COVID, не встановлений.

Відомо, що «нет пророка в своём отечестве», тому пропоную ознайомитись із яскравою статтею на тему в Washington Post від 15 вересня 2021 (https://wapo.st/3noLxhL). Автор наводить посилання на 15+ досліджень, які показали силу імунітету у тих, хто перехворів. За даними Ізраїлю (700 тисяч осіб), ризик повторної симптоматичної інфекції у них в 27 разів нижче, ніж у вакцинованих, які не хворіли. Як вказує автор, подібні результати отримані дослідниками в Cleveland Clinic (США).

«У тих, хто перехворів, імунітет доволі потужний. Але політики, імовірно, побоюються це сказати».

Ба більше: «Помилкова гіпотеза, що імунітет після хвороби не є надійним, вартувала втрат життів тисяч американців». Компромісна пропозиція, як діяти в очікуванні результатів наукових досліджень, яка лунає в медичній спільноті, в тому числі, за межами України: вакцинувати через умовних 6 місяців після COVID однією дозою.

#COVID19 #2019nCoV #коронавірус


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь