Про заборону використання та розповсюдження незареєстрованих генетично модифікованих організмів у відкритих системах

Дата: 06.10.2021 08:57
Кількість переглядів: 313

Існує багато думок «за» і «проти» використання генетично модифікованих організмів. Кожна країна приймає власне рішення, щодо цього питання, та закріплює його на законодавчому рівні. В Україні основним документом, який регулює використання ГМО є Закон України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» (далі – Закон).

Відповідно до нього основними принципами державної політики в галузі генетично-інженерної діяльності та поводження з ГМО є:

  • пріоритетність збереження здоров'я людини і охорони навколишнього природного середовища у порівнянні з отриманням економічних переваг від застосування ГМО;
  • забезпечення заходів щодо дотримання біологічної і генетичної безпеки при створенні, дослідженні та практичному використанні ГМО в господарських цілях;
  • контроль за ввезенням на митну територію України ГМО та продукції, отриманої з їх використанням, їх реєстрацією та обігом;
  • загальнодоступність інформації про потенційні ризики від застосування ГМО, які передбачається використовувати у відкритій системі, та заходи щодо дотримання біологічної і генетичної безпеки;
  • державна підтримка генетично-інженерних досліджень та наукових і практичних розробок у галузі біологічної і генетичної безпеки при створенні, дослідженні та практичному використанні ГМО в господарських цілях.

Згідно цих принципів встановлюються обмеження на використання генетично модифікованих організмів на території України. Вимоги, яким повинні відповідати ГМО для використання їх у відкритій системі, наведено у статті 13 Закону. Зокрема: 

  • генетично модифіковані організми, що використовуються у відкритій системі, повинні відповідати вимогам біологічної та генетичної безпеки за умови дотримання передбаченої технології використання;
  • обов'язковою умовою використання ГМО у відкритій системі є наявність методів і методик їх ідентифікації, розроблених за міжнародними стандартами та затверджених в установленому порядку в Україні.

Забороняється вивільнення в навколишнє природне середовище ГМО без оцінки впливу на довкілля та до їх державної реєстрації.

До державної реєстрації вивільнення в навколишнє природне середовище ГМО можливе тільки з метою державної апробації (випробовувань). Проведення державної апробації (випробовувань) ГМО у відкритій системі здійснюється виключно на підставі дозволу, який видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища. Дозвіл видається одноразово на проведення державної апробації (випробовувань) конкретно визначеного ГМО.

Порядок видачі дозволу, проведення державної апробації та внесення відомостей до Державного реєстру ГМО визначено постановами Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку видачі дозволу на проведення державної апробації (випробування) генетично модифікованих організмів у відкритій системі» від 2 квітня 2009 р. N 308 та «Деякі питання проведення апробації (випробування) та реєстрації генетично модифікованих організмів сортів сільськогосподарських рослин» від 23 липня 2009 р. N 808.

Згідно з постановою від 23 липня 2009 року N808 державну реєстрацію генетично модифікованих організмів сортів сільськогосподарських рослин проводить Мінекономіки. Інформація, що міститься у Державному реєстрі генетично модифікованих організмів сортів сільськогосподарських рослин у відкритій системі, розміщується на офіційному вебсайті Мінекономіки та регулярно публікується у засобах масової інформації.

Слід зазначити, що на даний час на вебсайті Мінекономіки відсутня інформація про внесення сортів до Державного реєстру ГМО. Відповідно, будь-яке промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО заборонено і є порушенням законодавства.

Державний нагляд (контроль) за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах на підприємствах, в установах та організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форми власності здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Він здійснюється шляхом проведення планових та позапланових (в тому числі за зверненням фізичної особи (фізичних осіб)) заходів державного нагляду (контролю). Під час заходів державного нагляду (контролю) проводиться перевірка дотримання законодавства як шляхом вивчення документації, так і шляхом відбору проб для визначення наявності генетично модифікованих організмів.

Попереджаємо, що порушення законодавства, зокрема: 

  • приховування або перекручення інформації, що могло спричинити або спричинило загрозу життю та здоров'ю людини чи навколишньому природному середовищу;
  • недотримання або порушення вимог стандартів, регламентів, санітарних норм і правил використання, транспортування, зберігання, реалізації ГМО;
  • використання незареєстрованих ГМО або продукції, отриманої з їх використанням (за винятком науково-дослідних цілей);
  • порушення правил утилізації та знищення ГМО;
  • інші, передбачені Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» та прийнятими на його основі нормативно-правовими актами, тягнуть за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність згідно із законом.

 

 

Державний інспектор відділу контролю

в сфері насінництва та розсадництва

Управління фітосанітарної безпеки та

фітосанітарних заходів на кордоні

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області                                                                           Р. Кузняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь