Інформація про результати діяльності Білоцерківської окружної прокуратури за 6 місяців 2021 року на території Білоцерківського району (відповідно до статті 6 Закону України «Про прокуратуру»)

Дата: 23.09.2021 19:48
Кількість переглядів: 1021

Фото без описуВиконуючи функції, покладені на органи прокуратури ст. 131-1 та п. 9 Перехідних положень Конституції України, Білоцерківською окружною прокуратурою протягом 6 місяців 2021 року не припинялись вживатись заходи щодо покращення прокурорської діяльності, реального усунення порушень законів на території Білоцерківського району, поновлення прав громадян і інтересів держави, притягнення винних осіб до відповідальності та забезпечення відшкодування спричиненої злочинами або іншими правопорушеннями шкоди.

Перш за все, інформуючи про результати роботи за 6 місяців 2021 року необхідно зазначити, що органи прокуратури зазнали результативних системних змін і це при тому, що весь минулий рік та перше півріччя поточного року видались далеко не простими.

Мається на увазі реалізація процесу реформування всієї системи органів прокуратури, який тривав весь минулий рік та продовжився в поточному році і який жодним чином не оминув Білоцерківську місцеву прокуратуру.

Проте, він нарешті закінчився, нарешті почав повноцінно працювати Офіс Генерального прокурора, створено обласні прокуратури та запрацювали окружні прокуратури, в тому числі і новостворена Білоцерківська окружна прокуратура, а весь оперативний штат працівників, який наразі працює, пройшов нелегкі етапи відбору.

Певною мірою як в ритм розвитку держави загалом, так і діяльності органів прокуратури зокрема, внесли свої корективи введення карантинних обмежень, що не могло не вплинути на роботу прокурорів.

Разом з тим, не було ї жодного дня, коли б окружною прокуратурою із-за цього зупинялась робота із здійснення нагляду при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення шляхом реалізації повноважень щодо нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, в Білоцерківському міськрайонному відділі та відповідних районних відділах та секторах з питань пробації центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації міністерства юстиції.

Також в судах прокурорами безперервно підтримується публічне обвинувачення, здійснюється робота щодо представництва законних інтересів держави та територіальних громад в цивільному, господарському та адміністративному судочинстві.

Тож, з 15 березня 2021 року почала функціонувати нова Білоцерківська окружна прокуратура, юрисдикція якої поширюється на всю територію Білоцерківського району, з адміністративним центром в Білій Церкві, який включає в себе 13 територіальних громад (Білоцерківська міська ТГ, Володарська селищна ТГ, Гребінківська селищна ТГ, Ковалівська сільська ТГ, Маловільшанська сільська ТГ, Медвинська сільська ТГ, Рокитнянська селищна ТГ, Сквирська міська ТГ, Ставищенська селищна ТГ, Таращанська міська ТГ, Тетіївська міська ТГ, Узинська міська ТГ, Фурсівська сільська ТГ).

Штат окружної прокуратури тепер складає 47 прокурорів із яких 4 прокурора це керівник прокуратури - Римар Михайло Орестович, перший заступник керівника - Чмихало Ігор Володимирович, заступник керівника - Маційчук Олександр Анатолійович, заступник керівника - Денисюк Олексій Олексійович та 6 начальників відділів, які входять до складу окружної прокуратури - Володарський, Ставищенський, Сквирський, Тетіївський, Рокитнянський та Таращанський відділи.

І. Загальна характеристика злочинності

Загалом, в динаміці та структурі загальної злочинності на території Білоцерківського району спостерігаються позитивні тенденції, проте звісно є і питання, над вирішенням яких окружна прокуратура займається в першу чергу.

Так, за 6 місяців 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення в межах юрисдикції Білоцерківської окружної прокуратури 4309 кримінальних правопорушень, 2392 з яких вчинено на території м. Біла Церква.

В той же час, 2869 кримінальних проваджень від загальної кількості зареєстрованих за цей період закрито.

Загалом спостерігається зменшення кількості облікованих кримінальних правопорушень, у тому числі кількості облікованих тяжких кримінальних правопорушень, тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть, проти власності, крадіжок, розбоїв, грабежів, вимагань, незаконного заволодіння транспортними засобами.

Зокрема, за 6 місяців поточного року обліковано ЗО особливо тяжких правопорушень та 406 тяжких, в той же час 46 та 474 відповідних правопорушень обліковано за аналогічний період минулого року.

Практично не змінилась кількість злочинів, вчинених проти життя та здоров’я особи, у тому числі фактів смерті та зникнення безвісти - 197 у поточному році та 193 за 6 місяців 2020 року.

Водночас, звертає на себе увагу ріст злочинів згаданої категорії на території Рокитнянської та Таращанської територіальних громад, де їх кількість збільшилась в два рази - 26 (12 в минулому році) та 16 (9 в минулому році), що потребує окремої уваги правоохоронних органів та вжиття додаткових координаційних заходів.

Значно зменшилась кількість злочинів проти волі, честі та гідності особи, у тому числі незаконне позбавлення волі або викрадення людини та практично лишається сталою кількість злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина (включаючи грубе порушення законодавства про працю).

Крім того, більше ніж на 20% загалом по району зменшилась кількість злочинів проти власності. Так лише в м. Біла Церква за аналогічний період минулого року зареєстровано 320 крадіжок з квартир, в той час, як станом на 6 місяців 2021 року лише 259. Аналогічна ситуація і по Білоцерківському району - 62 крадіжки з квартири проти 47 відповідно, грабежів - 29 (31 у минулому році), розбоїв - 0 (6 у минулому році).

Зменшилась і кількість злочинів проти громадської безпеки, у тому числі незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами - зареєстровано 37 таких кримінальних проваджень за минуле півріччя та лише 14 за 6 місяців поточного року.

Дещо зменшилась і кількість злочинів щодо незаконного заволодіння транспортними засобами - 14 кримінальних правопорушень (18 у минулому році), з них автомобілями 13 (8 у минулому році).

Також зменшилась кількість злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення - 149 злочинів вказаної категорії за 6 місяців поточного року проти 221 за аналогічний період минулого.

ІІ. Здійснення нагляду за додержанням законів органами, які проводять досудове розслідування та підтримання публічного обвинувачення

Повністю усвідомлюючи, що суспільство очікує від реформованої інституції реальних і дієвих результатів, з упевненістю можна сказати, що ми їх вже маємо. Кожен прокурор щоденно виконуючи свої обов’язки, сприяє утвердженню верховенству права, як одного з основних критеріїв демократичної Держави, законності та правопорядку, а результатом цієї щоденної кропіткої роботи є наші спільні досягнення.

Упродовж 6 місяців 2021 року прокурорами скасовано 130 незаконних постанов слідчих (дізнавачів) про закриття кримінальних проваджень. Надано 383 письмових вказівки. За процесуального керівництва прокурорів окружної (місцевої) прокуратури до суду скеровано 543 обвинувальних акта, а це практично 100 обвинувальних актів кожен місяць.

За наслідками розгляду кримінальних проваджень, публічне обвинувачення в яких підтримували прокурори Білоцерківської окружної прокуратури, судом винесено 253 обвинувальних вироки.

То ж навіть із цієї кількості вироків, ми бачимо, що прокурори, спільно з суддями, в результаті тривалих і далеко не простих процесах, все ж таки забезпечують настання невідворотності покарання для кожного із злочинців.

Хотілося б звернути увагу і на той факт, що лише за 3 місяці роботи Білоцерківської окружної прокуратури до суду скеровано 4 обвинувальних акта за результатами досудового розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля, 2 у сфері земельних відносин та 10 - про корупційні правопорушення.

Для прикладу, прокурорами Рокитнянсъкого відділу Білоцерківської окружної прокуратури Київської області скеровано до суду обвинувальний акт щодо колишнього сільського голови Білоцерківського району Київської області, який будучи службовою особою, уповноваженою на здійснення адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій, видав завідомо неправдивий офіційний документ, чим здійснив незаконну передачу в оренду земельної ділянки площею 23,0362 га. Дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 1 cm. 366 КК України (видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів).

Рівень роботи також можна прослідкувати і в наступних її результатах.

Так, упродовж 6 місяців 2021 року прокурорами Білоцерківської окружної (місцевої) прокуратури внесено 20 апеляційних скарг на вироки місцевих судів та 11 апеляційних скарг на ухвали суду першої інстанції. Судом апеляційної інстанції розглянуто 16 таких скарг, з яких - 15 задоволено та в задоволенні лише 1 відмовлено. В той же час, з 25 розглянутих апеляційних скарг інших учасників лише 3 задоволено, в задоволенні решти 22 відмовлено.

ІІІ. Нагляд за додержанням законів органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність

Уповноваженими прокурорами окружної (місцевої) прокуратури упродовж згаданого періоду перевірено 185 оперативно-розшукових справ, надано 71 письмову вказівку, скасовано 4 незаконні постанови про заведення та закриття оперативно-розшукових справ, а також скеровано 6 доручень про проведення перевірок з метою усунення порушень закону до відповідних органів поліції, за результатами розгляду яких 1 посадову особу притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Внаслідок цього, суттєво підвищився рівень оперативно-розшукової діяльності відповідними територіальними органами поліції, зокрема, за вказаний період вже розшукано 36 осіб, які переховувалися від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду, ухилялися від відбування кримінальних покарань. Встановлено місце знаходження 13 безвісно зниклих осіб.

IV. З питань додержання прав неповнолітніх, які вступили у конфлікт із законом

Під час здійснення нагляду Білоцерківською окружною прокуратурою за 6 місяців 2021 року скеровано до суду 22 кримінальних провадження щодо 28 неповнолітніх (2020 - 21 щодо 26 неповнолітніх), з них 4 клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру. Кримінальні правопорушення вчинені неповнолітніми в переважній більшості є правопорушеннями проти власності - 16; проти безпеки руху та експлуатації транспорту - 3; проти життя та здоров’я - 4; незаконне придбання, зберігання наркотичних речовин - 1.

Крім того, в поточному періоді 2021 року зросла кількість вчинених кримінальних правопорушень потерпілими в яких є неповнолітні (з 28 до 68), зокрема дорожньо-транспортних пригод, учасниками яких, в тому числі і потерпілими, є неповнолітні, які керували транспортними засобами - мопедами.

Вже в червні 2021 року таких випадків зафіксовано 3 (м. Біла Церква).

З цього приводу окружною прокуратурою у червні цього року організовано та проведено спільну нараду керівників правоохоронних органів та інших державних органів Білоцерківського району з питань попередження правопорушень серед дітей, протидії злочинності у молодіжному середовищі, додержання прав неповнолітніх, які вступили у конфлікт із законом, на якій розроблені конкретні спільні заходи щодо їх вирішення.

V. Робота на напрямку протидії корупції.

Хоча і рішення прийняте ще у 2016 році, проте хотілось би нагадати, що у зв’язку із змінами в законодавстві, ще з вересня згаданого року, органи прокуратури не складають протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, однак продовжують бути органом, уповноваженим здійснювати заходи щодо протидії цьому негативному явищу.

Так, упродовж першого півріччя 2021 року прокурорами окружної прокуратури забезпечено участь в судах у 29 справах про корупційні правопорушення. За результатами розгляду протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, судами постановлено рішення у 29 справах, з яких до відповідальності притягнуто 24 правопорушники.

За результатами опрацювання баз даних державних органів, державних реєстрів, інтернет-ресурсів та інших ЗМІ за вказаний період часу окружною прокуратурою загалом виявлено 256 фактів порушень вимог Закону України «Про запобігання корупції», які в більшості стосуються прийняття рішень про преміювання посадовими особами себе особисто в той час, коли на них поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», в умовах реального конфлікту інтересів, а також порушень вимог фінансового контролю, які передбачені вказаним законом.

До органів державної влади та місцевого самоврядування внесено 9 подань, в порядку ч. З ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції», з метою встановлення причин і умов, що сприяли порушенню вимог Закону до органів місцевого самоврядування, органів державної влади та інших суб’єктів, на які поширюються вимоги Закону.

VI. Виконання судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації

Вжиття ряду організаційно-практичних заходів сприяло забезпеченню ефективного нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів і принциповому реагуванню на такі порушення.

Так, за результатами розгляду 12 документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 7 посадових осіб, зі штрафних приміщень установ виконання покарань звільнено 5 осіб. Скасовано або приведено у відповідність 16 відповідних актів.

Результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення ув’язнених і засуджених у місцях попереднього ув’язнення та виправних установах району.

Крім того, за 6 місяців 2021 року за активної участі Білоцерківської окружної прокуратури, а в подальшому процесуального керівництва, викрито та задокументовано факт здійснення молодшим інспектором відділу нагляду і безпеки та інспектором пожежної профілактики відомчої пожежної профілактики відомчої пожежної охорони державної установи "Білоцерківська виправна колонія №35" перенесення за лінію охорони, з метою подальшого збуту, наркотичної речовини «Амфетамін». Кримінальне провадження стосовно останнього скеровано до суду, в іншому старшим групи прокурорів, прокурором Київської обласної прокуратури, оголошено підозру, триває досудове розслідування.

Також приділено увагу і нагляду за додержанням законодавства про адміністративні правопорушення при застосуванні заходів впливу, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. З цих питань внесено 18 документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 6 посадових осіб.

На постійній основі такі перевірки проводяться в територіальних підрозділах державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), державної міграційної служби України, Філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області.

VII. Представництво інтересів держави в суді.

Так, упродовж 6 місяців 2021 року судами відкрито провадження у 15 справах за позовами прокуратури на загальну суму 1 млрд. 79 млн. 265 тис. грн., в тому числі щодо скасування рішень органів влади, місцевого самоврядування та повернення земельних ділянок площею понад 555 га. Задоволено судами, з урахуванням позовних заяв минулих років - 21, на загальну суму 105 млн. 399 тис. грн.

Перебуває у провадженні судів 35 позовів на загальну суму 1 млрд. 140 млн. 616 тис. грн.

За рішеннями судів, які набрали законної сили реально виконано 18 рішень на загальну суму 60 млн. 394 тис. грн. та повернуто у державну власність 6 земельних ділянок загальною площею 80 га.

З питань земельних відносин у І кварталі 2021 року судами відкрито провадження у 4 справах за позовами прокурора на суму 1 млрд. 77 млн. 804 тис. грн. Задоволено судами 12 позовів на суму 405 млн. 449 тис. грн., повернуто у державну власність земельні ділянки загальною площею 448 га.

У сфері охорони навколишнього природного середовища за І квартал 2021 року судами відкрито провадження у 4 справах за позовами прокурора на
суму 405 тис. гри. З урахуванням позовів минулого року, у повному обсязі задоволено 5 позовів у вказаній сфері на суму 1 млн. 996 тис. грн.

Так, рішенням Господарського суду Київської області від 19.03.2021 року в повному обсязі задоволено позов прокурора в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Столичного округу та Синявської сільської ради Рокитнянського району Київської області до приватного підприємства «Боровик» про відшкодування збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу в розмірі 1 млн 656 тис грн.

VIII. Стан організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів, а також інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури

Упродовж І півріччя 2021 року Білоцерківською окружною прокуратурою вирішено 232 звернення (упродовж аналогічного періоду минулого року - 357). До інших відомств для вирішення направлено 93 звернення (І півріччя 2020 року - 217). За результатами розгляду 48 звернень їх виключено з обліку у зв’язку з внесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (І півріччя 2020 року - 33). Звернення заявникам не повертались та без розгляду не залишались (І півріччя 2020 року - 3). За результатами розгляду задоволено 3 звернення з питань досудового розслідування (2) та повідомлення про вчинення невідомою особою хуліганських дій, за результати розгляду якого внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (І півріччя 2020 року - 0).

Найбільша кількість з числа вирішених та задоволених звернень стосується питань досудового розслідування. Упродовж І півріччя 2021 року таких звернень розглянуто 156 із 232, що становить 67,2 % (І півріччя 2020 року - 237 з 357, що становить 66,3%).

Упродовж І півріччя 2021 року Білоцерківською окружною прокуратурою розглянуто 2 запити на інформацію (І півріччя 2020 року - 1), з них за 1 запитом з кадрових питань надано інформацію, ще за 1 - надано роз’яснення з питань земельного законодавства (І півріччя 2020 року - 1).

Таким чином, органи прокуратури в цілому та Білоцерківська окружна прокуратура зокрема, не зупиняться на досягнутому і спрямовуватимуть свою щоденну діяльність лише на ствердження верховенства права, законності та правопорядку, захисту прав і свобод громадянина, інтересів держави та суспільства.

Вказана інформація направляється для відома та використання в роботі.

 

Керівник Білоцерківської окружної прокуратури  М.Римар

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь