Сій добірне зерно, в засіках буде повно. Рекомендуємо перевірити якість насіння перед посівною

Дата: 15.09.2021 15:04
Кількість переглядів: 512

В Київській області розпочинається посівна зернових культур. Перед посівом сільгоспвиробникам радимо переконатися у якості насіння, у  визначенні норми висіву виходячи з посівних якостей, у відповідності характеристик сорту вимогам споживачів та чи дозволено поширювати певний сорт.

Фото без опису

 Слід зазначити, що підтвердженням якості насіння є наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості: чистота, енергія проростання, схожість, маса 1000 насінин, вологість.

Енергія проростання насіння- здатність насіння швидко і масово проростати.

 Під схожістю розуміють здатність насіння утворювати нормально розвинуті проростки. Цей показник виражається у відсотках до загальної кількості насіння, взятого для пророщування. Лабораторна схожість насіння визначається шляхом його пророщування за оптимальних умов протягом конкретного для кожної культури, терміну (для більшості культур — 7–8 діб). Тип субстрату (чистий прожарений пісок або фільтрувальний папір), температура, умови аналізування (при світлі чи у темряві), строки обліку для кожної культури визначені в ДСТУ 4138 2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості».

Польова схожість насіння, як правило, відрізняться від лабораторної, її показники можуть бути дещо нижчими. Адже в лабораторії створюються ідеальні умови для вегетації, що не завжди можливо в польових умовах. Це пов’язано з впливом низки абіотичних та біотичних чинників, таких як температура й вологість ґрунту, умови посіву, строки і глибина посіву, рівень агротехніки, родючість ґрунту, його ураження шкідниками та збудниками хвороб, вплив дії або післядії гербіцидів тощо.

Враховуючи схожість, чистоту та масу 1000 насінин, можливо правильно визначити норму висіву та заощадити кошти.

Отже, готуючись до посівної, рекомендуємо перевірити, передусім якість насіння.

З питань перевірки насіння суб’єкти господарювання можуть звернутися до Державної установи "Київська обласна фітосанітарна лабораторія", відділу визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу, тел. (044) 524-77-07

З усіх питань щодо реалізації насіння овочевих культур, випадків недоброякісності, обігу контрафактної продукції рекомендуємо звертатися до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, тел. (044) 406-38-13.

 

 Державний інспектор відділу контролю

в сфері насінництва та розсадництва та фітосанітарних

заходів на кордоні

Управління фітосанітарної безпеки Головного

управління Держпродспоживслужби в Київській області                                           Р. Кузняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь