06 вересня 2021 року, у день народження Героя України Ігоря Зінича, на Рокитнянщині відбувся прем'єрний показ документального фільму "Останній медик терміналу. Ігор Зінич. Позивний "Псих", до перегляду якого долучилися і працівники Рокитнянська район

Дата: 07.09.2021 17:33
Кількість переглядів: 516

Документальний фільм знято за ініціативи волонтерки, ведучої ТРК "ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ" Ксенії Клим, режисера-журналіста Василя Яворського та директора КП Львівської обласної ради "Будинок воїна" Олега Височанського.

Фото без опису

Це історія про простого українського хлопця, молодшого сержанта 80-ої окремої десантно-штурмової бригади з нашого рідного Рокитного та надзвичайно талановитого медика Ігоря Зінича, який ціною власного життя рятував своїх побратимів. Він рятував життя поранених за таких умов, коли бійців неможливо було вивезти з ДАПу під обстрілами.

Фото без опису

Ігор Зінич заїхав до терміналу Донецького аеропорту 17 грудня 2014 року у складі 3 батальйону 80-ї окремої аеромобільної десантної бригади, відбув з власної волі чотири ротації, рятуючи життя пораненим під шквальним вогнем.

Фото без опису

Мужній медик пробув у терміналі 33 пекельні дні в останній місяць оборони. І цей останній місяць у терміналі був далеко не схожий на перші місяці оборони. Це були запеклі бої. Ігоря в батальйоні дуже поважали, бо це був ідеальний військовий медик.

Ось лише деякі цитати-спогади з фільму:

"Історія Ігоря Зінича – дуже важка і дуже сильна. Це фільм не стільки про героїзм, як про безмежну любов до людей. Ігор був медиком. Маючи фельдшерську освіту, він робив в терміналі ДАПу просто неймовірні медичні речі, ті, які не кожен хірург, не кожен анестезіолог може зробити. Він дійсно врятував дуже багато життів і ми не повинні це забути. У фільмі немає нічого штучного. Там немає ні слова думки авторів, він побудований виключно на спогадах родичів і його побратимів".

"Ця людина заряджала і вселяла віру в життя та перемогу. Він лікував не лише таблетками чи уколами, він завжди мав у кишені цукерки, щоб заспокоїти хлопців. 19 січня Ігор Зінич був важко поранений, але це не зупинило його в наданні медичної допомоги іншим, хоч в ці дні там було справжнє місиво, дуже багато поранених та контужених. До останнього свого подиху він був серед важко поранених. При морозі -30° він просто притуляв побратимів до себе, щоб зігріти…"

Загинув Ігор Зінич 20 січня 2015 року внаслідок підриву нового терміналу ДАПу.

І лише 17 лютого, після тривалих перемовин, бойовики передали тіло сина матері для поховання. Поховали Ігоря Зінича в смт Рокитне.

Після перегляду фільму по-особливому тепло, зі сльозами на очах, до присутніх у залі звернулася голова Білоцерківської районної державної адміністрації Людмила Мерзлюк.

Побратими, які знали Ігоря, у своїх виступах наголосили, що людина жива доти, допоки живе пам'ять про неї, а значить – Ігор буде завжди живим!

Режисер фільму, побратими Ігоря наголошували у своїх промовах, що такі фільми потрібні, щоб нагадати людям, що ми протягом семи років перебуваємо у стані війни. І вона не десь далеко, а у нашій країні, і гинуть наші співвітчизники, гинуть чиїсь діти, брати, сестри, батьки.

#ОстаннійМедикТерміналу #ДАП #ІгорЗінич #кіборг


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь