Наш Герой у нас в серцях!

Дата: 06.09.2021 16:18
Кількість переглядів: 893

Фото без опису

06 вересня 2021 року у Рокитнянському селищному Будинку культури презентували фільм «Останній медик терміналу. Ігор Зінич. Позивний «Псих»», відзнятий українською телекомпанією «Перший західний», за сценарієм журналістки-волонтерки Ксенії Клим, режисера Василя Яворського, з ініціативи керівника Львівського Будинку воїна, захисника Донецького аеропорту Олега Височанського. 

Цей день є особливою датою для Рокитнянської громади, адже 06 вересня – день народження Героя України Ігоря Зінича. Сьогодні йому б виповнилось 32 роки...

Фото без опису

На показ стрічки прийшло багато жителів громади, рідні, друзі та знайомі загиблого, бойові побратими, учасники АТО/ООС, волонтери, керівництво Білоцерківської районної державної адміністрації та Рокитнянської селищної ради, депутати та члени виконавчого комітету Рокитнянської селищної ради, старости сіл, працівники підприємств, установ і організацій, учнівська молодь.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Перед тим, як перейти до перегляду стрічки, вокалістки комунального закладу Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області "Музична школа" виконали Гімн України, до виконання якого долучили всі без виключення присутні в залі, а Рокитнянський селищний голова Юрій Богданов висловив щирі слова вдячності батькам Ігоря за відважний характер сина, за те що виховали справжнього патріота, який до останнього подиху, ціною власного життя захищав нашу Батьківщину і надавав медичну допомогу пораненим та попросив вибачення, що надто дорогою ціною заплатив він за те, щоб війна не прийшла і до нашого дому. «Ви виховали свого сина патріотом своєї землі. Виховали Героя, який став гордістю України», - додав Юрій Андрійович. Теплими спогадами про сина поділилась мати – Зінич Віра Іванівна.

Фото без опису

Фільм розповідає про дитинство та юність Героя України, кіборга та надзвичайно талановитого медика з нашого рідного краю – Рокитнянщини Ігоря Зінича, який ціною власного життя рятував своїх побратимів.

Фото без опису

Він рятував життя поранених за таких умов, коли бійців неможливо було вивезти під обстрілами. 

Фото без опису

Присутні у залі, котрі переглянули фільм, не залишились байдужими та пройнялися історією героїзму головного героя – Ігоря Зінича. Всіх переповняли біль і сльози за рано обірване війною молоде життя гарного хлопця, сина, брата, друга і патріота України. 

Фото без опису

По звершенню перегляду присутні вшанували хвилиною мовчання Героя України Ігоря Зінича та всіх загиблих воїнів на Сході України.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

До слова було запрошено голову Білоцерківської районної державної адміністрації Людмилу Мерзлюк, класного керівника Ігоря Марію Зінченко, заступника голови районної громадської організації учасників АТО "РОСИЧІ" Віталія Ільченка, начальник 5 відділу смт Рокитне Білоцерківського РТЦК та СП Володимира Бабенка та учасника АТО Олександра Колеснікова. Виступаючі подякували родині загиблого за виховання справжнього патріота і достойного воїна, справжнього Героя України, який ціною власного життя захищав Україну та висловлювали сподівання на швидке завершення конфлікту на Сході України.

Режисер фільму  Василь Яворський зазначив, що  в процесі створення стрічки відзняли понад 40 годин живих інтерв’ю з людьми, котрі близькі Ігорю Зіничу та могли розповісти його історію, однак, у фільмі використали лише уривки цих спогадів. «Історії великих націй пишуться долями звичайних людей. І оце одна з таких історій, яку потрібно розказати», - говорить Василь Яворський. 

«Ігор Зінич – Герой України, медик, молодший сержант, людина, яку любив весь батальйон. Він спас десятки людей» - зазначив побратим, захисник Донецького аеропорту Олег Височанський.

«Наше завдання розповісти про таких людей, щоб про  них знали не лише на Київщині, а вся Україна і цілий світ», - наголошує журналістка Ксенія Клим.

Важливо популяризувати історії про наших Героїв, про найзапекліші бої на Сході України, про перемоги та подвиги, про біль і втрати наших захисників та їхніх матерів.

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Протягом фільму у фойє будинку культури було виставлено експозицію "Пам'яті нескорених", присвячену воїнам АТО/ООС Рокитнянщини.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

По завершенню фільму відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку «Захисникам незалежності України», до меморіальної плити Герою України – Ігорю Зіничу та на могилу загиблого за Україну. Присутні низько вклонилися перед його мужністю, героїзмом, незламністю духу та жертовним служінням Українському народові.

Слава вірним Синам України!!!

Герої не вмирають…

 

НАГАДАЄМО: 06 вересня 1989 року народився Зінич Ігор Вікторович - молодший сержант, санітарний інструктор медичного пункту 3 батальйону 80 окремої десантно-штурмової бригади.

Фото без опису

У 2014 році Ігор мобілізований до лав Збройних Сил України. Служив санітарним інструктором аеромобільно-десантного батальйону 80-ї окремої аеромобільної ордена Червоної Зірки бригади Високомобільних десантних військ Збройних сил України.

З 11 листопада 2014 року брав участь в Антитерористичній операції на Сході України.

17 грудня 2014 року молодший сержант Зінич у складі 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади заїхав на територію нового терміналу Донецького аеропорту. Протягом 34 днів він рятував життя поранених товаришів, перебуваючи в небезпеці для власного життя під шквальним вогнем і постійними обстрілами. Організував роботу медичного пункту, надавав психологічну допомогу військовослужбовцям. Лише за період з 16 по 19 січня 2015 року молодший сержант Зінич зміг врятувати більше 50 бійців, а всього на його рахунку за час перебування на території Донецького аеропорту більше 100 врятованих життів. В польових умовах проводив навіть реанімаційні дії.

19 січня 2015 року відбувалися особливо запеклі бої на території Донецького аеропорту. Термінал, де знаходилися українські бійці, прострілювався з усіх сторін. Після підриву російськими бойовиками поверхів терміналу, молодший сержант Зінич отримав важке поранення голови уламками залізобетонних конструкцій, сам надав собі першу медичну допомогу, та, попри поранення і контузію, надалі продовжував допомагати пораненим, кількість яких суттєво збільшилась. Військовий фельдшер прийняв рішення залишатися, поки не вивезуть останнього пораненого бійця. Спроби вивезти бійців були зроблені 19 та 20 січня 2015 року, але бойовики не давали можливості під‘їхати транспорту.

20 січня 2015 року бойовики підірвали другий поверх нового терміналу Донецького аеропорту. Під завалами опинився й молодший сержант Зінич, якому бетонна плита зламала хребет. Бойові побратими витягли з-під завалів військового фельдшера, але невдовзі він помер у них на руках.

Лише 16 лютого 2015 року тіло молодшого сержанта Зінича вдалося вивезти з Донецького аеропорту та передати рідним для поховання.

19 лютого 2015 року похований на кладовищі в смт Рокитне.

Указом Президента України від 14.10.2015 № 582/2015 за виняткову мужність, героїзм і незламність духу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, жертовне служіння Українському народові молодшому сержанту Зіничу Ігорю Вікторовичу посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Нагороджений відзнакою «Народний Герой України» (04.06.2015; посмертно).

25 березня 2015 року у смт Рокитне на фасаді будівлі центральної районної лікарні, де працював Герой, йому було відкрито меморіальну дошку.

22 травня 2015 року у смт Рокитне на фасаді будівлі середньої загальноосвітньої школи № 3, де навчався Ігор Зінич, йому було відкрито меморіальну дошку.

18 червня 2015 року у місті Біла Церква на будівлі Білоцерківського базового медичного коледжу (Сквирське шосе, 240), де навчався Герой, йому встановлено меморіальну дошку.

28 липня 2015 року Ігор Зінич нагороджений нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно).

12 січня 2016 року нагороджений медаллю УПЦ КП «За жертовність і любов до України (посмертно).

Нагороджений пам’ятною медаллю «122-й окремий аеромобільний батальйон (посмертно), почесною відзнакою «Командира 80 ОДШБр» (посмертно).

В зоні антитерористичної операції його ім’ям названа машина швидкої допомоги. 18 лютого 2016 року в смт Рокитне вулиця Радянська перейменована на вулицю Ігоря Зінича.

За мужність героїзм та незламність духу виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України 19 серпня 2016 року Ігорю Зіничу присвоєно звання «Почесний громадянин Рокитнянщини» (посмертно).

За професіоналізм і милосердя у 2017 році нагороджений відзнакою «Орден Святого Пантелеймона» у номінації «Служіння суспільству».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь