Про обмеження використання пластикових пакетів на території України

Дата: 15.06.2021 12:16
Кількість переглядів: 490

09 червня 2021 року опубліковано Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який Верховна Рада ухвалила 01 червня 2021 року.

Закон набрав чинності 10 червня 2021 року, але переважна частина статей закону вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, крім частини першої статті 2 та абзацу другого частини другої статті 6, які вводяться в дію через дев’ять місяців з дня опублікування цього Закону.

Документ регулює обіг пластикових пакетів та має на меті стимулювати розвиток виробництва біорозкладних пластикових пакетів.

Зокрема, законом забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів (крім біорозкладних) у роздрібній торгівлі та закладах громадського харчування. Пластикові пакети мають надаватися лише за гроші. При цьому роздрібні ціни на такі пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, які встановлює Кабінет Міністрів України.

Також передбачається обов’язкове маркування біорозкладних пластикових пакетів та встановлюються штрафи за порушення цих норм.

Законом забороняється розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів;

2) тонких пластикових пакетів;

3) оксорозкладних пластикових пакетів.

Дана заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, а також на надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду як первинна упаковка.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим Законом вимогам, підлягають вилученню з обігу.

Крім того, Законом визначено відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів у вигляді штрафів та порядок їх накладення.

За безоплатне розповсюдження пластикових пакетів на суб'єктів господарювання накладатимуть штраф від 1700 до 3400 гривень, а за повторне протягом трьох років порушення - від 3400 гривень до 8500 гривень. 

За розповсюдження надтонких, тонких та оксорозкладних пластикових пакетів для суб'єктів господарювання вводиться штраф - від 8,5 тисячі до 17 тисяч гривень, а в разі повторного правопорушення стягнення сягне 34 тисяч гривень. 

Загалом Закон передбачає, що найближчим часом в магазинах та закладах громадського харчування буде заборонено безкоштовно розповсюджувати легкі пластикові пакети товщиною до 50 мікрометрів. При цьому продавці не матимуть права спонукати клієнтів до покупки пакетів.

Також під заборону потрапляють оксорозкладні пластикові пакети, що розкладаються на мікропластик, який легко потрапляє у землю та воду, забруднюючи довкілля.

«Законопроєкт робить виключення для пластикових пакетів, обмежених розмірами 25x345×450 міліметрів, що використовуються для пакування м’яса, риби, продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою. Їх заборона планується після 2023 року, коли ринок зможе запропонувати альтернативні варіанти».

Заборона пластикових пакетів в Україні відповідає європейській природоохоронній політиці. Ще рік тому депутати Європарламенту ухвалили законопроект, який передбачає повну відмову від одноразових пластикових предметів з 2021 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь