Природа – середовище життя, джерело сили і здоров’я

Дата: 05.06.2021 12:30
Кількість переглядів: 2377

«Почалася нова епоха в історії – епоха розумної взаємодії людини з Природою, де Природа виступає як фундамент життя, а не як сукупність ресурсів, з якої можна черпати довічно…»

(В. Данилов – Данильян, К. Лосєв)

 

Фото без описуВсесвітній день охорони навколишнього середовища був заснований Генеральною асамблеєю ООН в 1972 році і відзначається всім світовим співтовариством щорічно. 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН надійшло звернення від 2200 діячів науки і культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про небезпеку, що загрожує йому у зв’язку  із забрудненням навколишнього середовища. « Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами » – так стояло питання в цьому зверненні. В 1972 році в Стокгольмі відбулася Всесвітня конференція по захисту навколишнього середовища, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Учасники конференції ухвалили рішення щодо щорічного проведення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища 5 червня.

Цей день є одним з основних способів привернути увагу світової спільноти до проблем навколишнього середовища та стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.

Охорона навколишнього природного середовища – це нова форма у взаємодії людини й природи. Вона являє собою систему державних і суспільних заходів ( технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонічну взаємодію людини й природи, збереження і відтворення природних ресурсів і діючих екологічних співтовариств в ім’я живучих і майбутніх поколінь. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряду найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї цивілізації й, зокрема, нашої країни.

На сучасному етапі розвитку людства треба мати досвідчених спеціалістів у галузях екології й економіки, які б втілювали в життя принципи раціонального природокористування і створювали передумови для формування в населення розуміння важливості та необхідності ощадливого поводження себе в навколишньому природному середовищі.

Фото без опису

Публічна бібліотека має цілий ряд посібників, призначених для студентів еколого-економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, викладачів та всіх, хто цікавиться питаннями економіки природокористування та взаємовідносинами людини і природи:

  • Джигирей В.С. Екологія та охорона навколишнього природного середовища: Навч. посіб.- К.: Т-во «Знання», КОО, 2006.
    • У книзі розглядаються основні концепції екології та наслідки впливу діяльності людини на довкілля. Наводяться структура та зміст природоохоронного законодавства, розкриваються основи взаємодії промислових підприємств із навколишнім середовищем, методи і засоби охорони та раціонального використання землі, водних ресурсів, атмосферного повітря, методи контролю та стимулювання природоохоронної діяльності.
  • Царенко О.М., Нєсвєтов О.О., Кадацький М.О. Основи екології та економіка природокористування. Курс лекцій. Практикум: Навч. посіб.- Суми: ВТД «Університетська книга», 2004.
    • Наведено основні терміни та поняття, що стосуються екології, впливу людини на стан навколишнього середовища, економічних та фінансово-кредитних механізмів регулювання відносин у сфері охорони довкілля і раціонального використання природних ресурсів.
  • Макарова Н.С., Гармідер Л.Д., Михальчук Л.В. Економіка природокористування: Навч. посіб.- К.: Центр учбової літератури, 2007.
    • Посібник має на меті формування у студентів еколого- економічного світогляду та надання їм відповідних знань, які дозволять майбутнім фахівцям не лише визначати рівень забруднення довкілля, величину завданої йому шкоди, але й вести ефективну цілеспрямовану роботу з його охорони і відновлення.
  • Промислова екологія: Навч. посіб. / С.О.Апостолюк, В.С.Джигирей, А.С.Апостолюк та ін. – К.: Знання, 2005.
    • Подано характеристику основних джерел забруднення атмосфери, гідросфери та літосфери. Особлива увага приділяється характеристиці забруднень середовища підприємствами гірничодобувної, хімічної, машинобудівної, нафтопереробної, деревообробної, целюлозно- паперової промисловості.
  • Туниця Т.Ю. Збалансоване природокористування: національний і міжнародний контекст. – К.: Знання, 2006.
    • Висвітлено нові принципи і підходи до формування системи раціонального використання, охорони і відтворення природних ресурсів та умов природного життєвого середовища, які спрямовані на екологізацію міжнародних економічних відносин України та підвищення її конкурентоспроможності на світових ринках.

Взаємовідносини людини з навколишнім середовищем- одна з глобальних проблем сучасності. Її вирішення стає необхідною передумовою розвитку економіки й самого існування людського суспільства. Академік В.І .Вернадський передбачав необхідність перетворення біосфери в ноосферу – сферу розумної діяльності людства та її раціонального використання. Тільки успіх у вирішенні завдання оптимізації, а потім і гармонізації взаємовідносин у системі «Суспільство- природа» – ключ до існування людини як біологічного виду на Землі і збереження життя на планеті.

Екологічна криза – це криза суспільства, криза сучасної культури. Не тільки вчені, але й художники, поети, письменники широко освітлюють екологічну тематику у своїх творах. Їхні роздуми мають велику цінність. Вони впливають на нашу свідомість, формування дбайливого ставлення до природи, підвищення загальної культури та свідомості людей.

Збережеться чи загине людство, буде життя на Землі чи наша планета перетвориться на мертву пустелю – це залежить від усіх нас, жителів нашої спільної оселі.

Простягнемо собі руки, щоб врятувати себе, щоб врятувати людство !

 

Підготувала бібліотекарка Н. Закрасняна



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь