Про технологію вирощування насіння озимих культур

Дата: 25.05.2021 13:25
Кількість переглядів: 435

Питання оптимальної технології вирощування насіння озимих культур є актуальним особливо з наближенням осінньої посівної кампанії.

Сортові, насіннєві якості та врожайні властивості насіння значно залежать від агротехніки вирощування культур на насіннєвих ділянках, від дотримання насінницької технології.

Для того, щоб виростити добре розвинені, здорові материнські рослини, на яких формується насіння, необхідно дотримуватися певних агротехнічних заходів. Серед них:

  • підбір кращого  попередника;
  • обробіток ґрунту залежно від попередника, погодних умов, ґрунтових відмінностей;
  • збалансована система живлення;
  • оптимальні строки сівби і норми висіву;
  • організація догляду за насіннєвими посівами;
  • здійснення видових та сортових прополювань;
  • збирання урожаю у стислі терміни і у спосіб, який забезпечить максимальне збереження якісних показників насіння.

I. Попередники

Вирощування насіння з високими якісними і врожайними властивостями потребує ретельного вибору попередника, який перевірений в кожній ґрунтово-кліматичній зоні. Для запобігання механічному засміченню потрібно уникати розміщення зернових культур після зернових, зокрема озимої пшениці після пшениці, особливо іншого сорту, а також після жита, озимого ячменю і навпаки.

II. Обробіток ґрунту перед посівом

Фото без описуДопосівний обробіток ґрунту має забезпечити добре вирівнювання поверхні, нагромадження і збереження вологи та елементів живлення, дружні й рівномірні сходи. Обробіток ґрунту  залежить від попередника, погодних умов та ґрунтових відмінностей. Якщо площа не засмічена бур’янами, можна обмежитися поверхневим обробітком ґрунту важкими дисковими боронами.

Проте боротися з бур'янами восени майже завжди є нагальною необхідністю. Вибір гербіциду буде залежати від видового складу бур'янів на конкретному полі, від попередника і сівозміни. Норми внесення залежатимуть як від фази розвитку бур'янів, так і від складу ґрунтів: чим легші ґрунти, тим меншими повинні бути норми внесення.

III. Строки сівби, норми висіву

Фото без описуСтроки висівання є важливою умовою формування своєчасних і дружних сходів, що значно впливає на урожай і якість насіння. Строки сівби озимих культур змінюються щорічно і залежать від перепадів осінньої температури та опадів. Cлід пам’ятати, що за ранніх строків посіву рослини переростають, що може призвести до їхньої низької зимостійкостію. Пізня сівба призведе до входження пшениці у зиму з недостатньо розвиненою кореневою системою, з недостатнім запасом поживних речовин, рослини входять у зиму слаборозкущеними. У таких посівах збільшується частка стебел пізнього весняного кущіння, на яких формується насіння з нижчими посівними якостями порівняно з головними стеблами осіннього кущіння.

Крім того рання сівба створює ризик ураження посівів хворобами та шкідниками, оскільки сходи з'являються тоді, коли більшість збудників кореневих хвороб та шкідників ще досить активні.

Проте краще обирати все ж таки ранню сівбу, якщо в оптимальні строки сіяти не вдається. І найголовніша практична порада -  дивитися потрібно не у підручник і не у календар, а на наявність вологи та температуру повітря.

Питання встановлення норм висіву на насіннєвих посівах досить складне. Є багато прихильників як знижених норм висіву, так і загущених посіві. Норму висіву слід обирати у кожному конкретному випадку в залежності від сорту, технологій посіву і подальшого вирощування та ґрунту.

IV. Система живлення

Фото без описуПовноцінне насіння формується за умови забезпечення рослин необхідними елементами живлення в найкращому їх поєднанні. Під час внесення добрив під насінницькі посіви необхідно враховувати потребу окремих фаз рослин і характеристику ґрунтів. На родючих ґрунтах азотні добрива рекомендують застосовувати з обережністю, щоб не погіршити фізичних якостей насіння внаслідок сильного розвитку вегетативної маси і подовження вегетаційного періоду.

Не забуваємо основні правила живлення:  

  • азот необхідний для росту, проте його надлишок призводить до зниження якості насіння та схожості, до розвитку хвороб;
  • фосфор регулює засвоєння інших елементів живлення. Його надмірність не шкодить. Насіння, вирощене на фосфорному фоні, має добру енергію проростання, високі врожайні властивості, дає урожай на 7-18% більше, ніж на фонах з недостатньою кількістю фосфору;
  • калій сприяє кращому засвоєнню інших елементів, знижує розвиток хвороб. У насіннєві сівозміни необхідно вносити такі мікроелементи як бор, магній, молібден і кобальт, які сприяють кращому засвоєнню фосфору й калію та позитивно впливають на біологічну повноцінність насіння.

V. Догляд за насінницькими посівами 

Фото без описуПісля сівби та появи сходів посіви систематично обстежують. Для боротьби з комплексом шкідників  в осінній період у фазі кущіння посіви обробляють інсектицидами. Для знищення мишоподібних гризунів використовують зернові принади. Ранньою весною посіви боронують для видалення залишків відмерлих і пошкоджених рослин, на яких зберігаються збудники хвороб. Для підвищення стійкості рослин проти шкідників і хвороб і відновлення вегетації весною і в подальшому проводять підживлення посівів комплексними мінеральними добривами для забезпечення рослини необхідними макро-і мікроелементами.

Особливу увагу слід приділяти інтегрованій системі захисту рослин від бур'янів, хвороб та шкідників.

Вибір засобів захисту рослин слід проводити з урахуванням спектра їхньої дії та результатів обстежень посівів і насіння.

VI. Здійснення видових та сортових прополювань

В період від колосіння зернових до початку повної стиглості з метою підвищення чистосортності на насінницьких посівах обов’язково проводяться видові і сортові прополювання в чітко визначені строки.

Видове прополювання – видалення інших видів, чи культур: із посіву пшениці видаляють домішки жита, із твердої пшениці – м’яку, тощо. Сортопрополювання – видалення рослин іншого сорту. Видові і сортові домішки виривають з корінням (щоб видалити і підгони) і виносять з посіву, щоб вони не стали джерелом повторного засмічення при збиранні.

VII. Збирання урожаю 

Фото без описуЗбирання насіннєвих посівів залежить від природно-кліматичних умов, біологічних особливостей сорту і стану посівів. Насіннєві посіви збирають одно- і двофазними способами – прямим комбайнуванням або роздільним способом.

Збирання урожаю з насінницьких ділянок необхідно проводити своєчасно і швидко, не допускаючи перестою на кореню. Збирання прямим комбайнуванням доцільно проводити на вирівняних по стеблистою, незабур’янених, а також на зріджених і низькорослих площах.

Слід враховувати, що при обмолоті зерна вологістю нижче 16% значно підвищується його травмованість, а з вологістю понад 25% - збільшується кількість насіння з внутрішніми мікротравмами і мікротравмами. Травмування знижує вихід насіння, енергію проростання і польову схожість. Під час збирання насіннєвих посівів слід уникати  засмічення одних культур і сортів іншими. Перед обмолотом іншої культури чи сорту потрібно очистити всі вузли комбайна.

На току насіннєвий матеріал розміщують так, щоб запобігти змішуванню і механічному засміченню. Післязбиральне оброблення насіння передбачає його сушіння, очищення і сортування, доведення до посівних кондицій та тривалого зберігання.

Нагадуємо, що згідно з чинним законодавством суб’єкти насінництва та розсадництва зобов’язані додержуватися технологічних і методичних вимог у сфері насінництва та розсадництва щодо збереження сортових якостей, біологічних і урожайних властивостей сорту та посівних якостей насіння і садивного матеріалу.

Дана стаття має інформаційний та роз’яснювальний характер.

 

Державний інспектор відділу контролю
в сфері насінництва та розсадництва
Управління фітосанітарної безпеки Головного
управління Держпродспоживслужби в Київській області
 
   Роман Кузняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь