ПИСАНКА – неповторне багатство!

Дата: 30.04.2021 14:04
Кількість переглядів: 740

Фото без опису

Чудової весняної пори до нас приходить одне з найбільших християнських свят – Великдень. В Україні його святкують з Х століття. Свято пов’язане з воскресінням Ісуса Христа, тому й має назву Великий день, або Великдень.

Великдень – це цілий обрядовий цикл, що включає: страсний тиждень, котрий у свою чергу поділяється на Вербну неділю, Чистий четвер; Великдень.

Останній перед Пасхою тиждень називають Страсним або Білим. Чистий четвер – це день очищення від бруду на тілі та в душі.

Страсна п’ятниця – це день коли печуть паски. А у Великодню суботу роблять крашанки та писанки – символ Пасхи.

Без писанки не обходиться жоден Великдень. Як символ Христового Воскресіння її освячують в церкві разом із паскою, ставлять на святковому столі, дарують на щастя рідним. Як найдорожчу пам’ятку брали з собою писанку українці, вирушаючи у далекий край. Так наша писанка стала відомою у всьому світі.

Писанка – своєрідний символ народного живопису. Вкрите візерунками яйце провіщає свято, вселяє віру в незнищенність життя і краси.

Коріння цього мистецтва мініатюри – у стародавніх віруваннях українського народу. Наші предки вважали, що все на світі почалося з яйця. У ньому – минуле, теперішнє і майбутнє, воно – символ відродження природи. Найперше яйце, за легендою містило в собі зародок цілого світу.

Як тільки на поверхню яйця лягали мазки орнаменту, воно ставало святою писанкою. Однак розмальовувати писанку не мав права той, хто недавно сварився чи гнівався.

У давнину писанкарки намагалися зібрати від трьох до дев’яти яєць від молоденької курки. Їх розбивали об сире дерево і на жовтках замішували фарбу. Писанки, мальовані такими фарбами, здавалися особливо світлими. Жовту фарбу виварювали з кори дикої яблуньки – квасниці, зелену – з лушпиння молодого соняшника, темну – з дуба, а фіалкову – з гірської вільхи.

Яйця, пофарбовані в один колір, називаються крашанками. Червоний колір символізує радість життя і любов та дарує молодим надію на одруження. Жовтий колір уособлює місяць і зорі та пророкує всілякі гаразди у господарстві. Блакитний – це небо, повітря. Зелений – весна, воскресіння природи. Бронзовий – багата, щедра земля.

Коли писанки разом із паскою освячують у церкві, їх дарують родичам, друзям, знайомим із словами: «Христос воскрес!». У відповідь кажуть: «Воістину воскрес!», і щиро дякують. Такий подарунок означає побажання щастя, здоров’я і здорової вдачі.

Писанки не лише захищають людину від зла, а й приносять добробут. Колись пасічники клали їх під вулики, щоб роїлися бджоли. Писанку із зображенням півня ховали під покуть хати – вона боронила оселю від блискавиці.

Наші земляки мандрували по далеких світах, і скрізь, де бували українці, приживалася писанка. А в Канаді їй навіть спорудили пам’ятник, бо символ добра потрібен людям у будь-якому куточку землі. Гігантська писанка у Вегревілі стала символом української громади цієї країни.

Фото без опису
У дитячій бібліотеці відкрито тематичну викладку матеріалів «Українська писанка, як дитяча пісенька», присвячену Великодню.



Фото без опису
Експрес-виставка до Великодніх свят “Свята мого народу”. Ромашківська бібліотека-філія.

Фото без опису
Святкуємо разом “Воскресіння Господнє”, конкурс виробів.
Бушівська бібліотека-філія.


Фото без опису
Книжкова виставка “Веселково на Великдень сонце виграє”. Острівська бібліотека-філія.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь