ПОВАЖАЙМО СТАРІСТЬ!

Дата: 27.04.2021 18:50
Кількість переглядів: 1109

Справлятися з проблемами самотності та безпомічності людей похилого віку та осіб з інвалідністю покликані працівники Рокитнянського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області. В цій організації трудяться добрі, чуйні, терплячі і сумлінні працівники, котрі за службовим обов'язком і покликом серця роблять все можливе, щоб літні громадяни не відчували своєї безпорадності та одинокості.

Рокитнянський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) утворений для надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання, в умовах стаціонарного, тимчасового або денного перебування.

На отримання соціальних послуг у територіальному центрі мають право:

  • особи похилого віку;
  • особи з інвалідністю; 
  • особи з частковою або повною втратою рухової активності, пам’яті; 
  • особи з невиліковними хворобами, хворобами, що потребують тривалого лікування (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше як на чотири місяці); 
  • особи з психічними та поведінковими розладами; 
  • особи, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, а також у зв’язку зі шкодою, завданою стихійним лихом, катастрофою, бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю), малозабезпеченістю.

У територіальному центрі створені та діють такі структурні підрозділи: 

  • відділення соціальної допомоги вдома;
  • відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання для одиноких громадян похилого віку та осіб з інвалідністю  с.Насташка;          
  • відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.

Станом на 01.04.2021 року на обслуговуванні в Рокитнянському територіальному центрі перебуває 974 особи, з них 481 одиноких та одинокопроживаючих громадян похилого віку та осіб з інвалідністю отримують соціальні послуги у відділенні соціальної допомоги вдома, яких обслуговують за місцем проживання 41 соціальний робітник, за яким закріплено 11-12 підопічних. Із кожним отримувачем соціальних послух укладено договір, в якому обумовлено перелік послуг, у яких він має потребу. Соціальний робітник потурбується про придбання та доставку продуктів та медикаментів, речей першої необхідності, приготує їжу, надасть допомогу в побуті, пранні білизни, ремонті одягу, в оплаті комунальних платежів, в оформленні документів на отримання субсидій та інших соціальних допомог. Допоможе на присадибній ділянці (площею, не більше 0,02 га), в забезпеченні технічними засобами реабілітації, в отриманні безоплатної правової допомоги, організує взаємодію з іншими фахівцями (виклик лікаря та працівників комунальних служб).

На обліку у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги -  479 малозабезпечених громадян та сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Дане відділення, виходячи з можливостей, наявної фінансової та матеріально – технічної бази безоплатно забезпечує отримувачів соціальних послуг: продуктами харчування, одягом, взуттям та предметами першої необхідності, засобами гігієни та засобами догляду.

Відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання одиноких громадян похилого віку та осіб з інвалідністю с. Насташка на сьогодні забезпечує догляд 14 особам похилого віку,  які частково або повністю втратили рухову активність та потребують постійного стороннього догляду. Заклад розрахований на 22 ліжкомісця, в якому, відповідно до державних стандартів, створені комфортні умови для проживання з комунально – побутовими послугами:

  • забезпечення 4–х разовим харчуванням, твердим, м'яким інвентарем, постільною, натільною білизною;
  • дотримання особистої гігієни, рухового режиму, прийом ліків, годування;
  • спостереження за станом здоров'я, організація надання медичних послуг та забезпечення технічними засобами реабілітації;
  • організація розпорядку дня та дозвілля.

В Рокитнянському територіальному центрі діє пункт прокату технічних засобів реабілітації (ходунки, милиці, палиці, інвалідні візки), якими можуть скористатися особи, відповідно до висновку лікаря про втрату рухової активності.

Рокитнянський територіальний центр соціального обслуговування співпрацює з Благодійним Фондом «На світанку», Благодійними організаціями «БФ Давай Допоможемо», «Краще майбутнє», з місцевими фермерами та підприємствами, які завжди переймаються долею отримувачів соціальних послуг, надають благодійну допомогу та тішать подарунками.

В Україні зростає кількість літніх людей. Зростає і відповідальність суспільства, яке має забезпечити гідну старість своїм громадянам. Але замінити сім'ю літній людині неможливо. Навчитися розуміти ближнього, і, насамперед, старше покоління – найважливіше соціальне завдання. Але якою буде наша старість, багато в чому залежить від того, що сьогодні ми робимо для наших батьків, старших сусідів, для усіх тих, хто уособлює собою досвід і мудрість, хто зберігає наші традиції, для тих, хто дав нам життя! Поважаймо старість!


Інна ДЕНИСЕНКОдиректор Рокитнянського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області, (04562) 5-16-28, смт Рокитне,  вул. Першотравнева, 6.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь