Що таке сидерати

Дата: 26.04.2021 15:43
Кількість переглядів: 411

СФото без описуидерати (зелені добрива) - рослини, що швидко набирають зелену масу, їх скошують і закладають у ґрунт або залишають на його поверхні для захисту верхнього шару, а коріння сидератів, розташоване в землі, перегниваючи, служить збагаченню ґрунту і підґрунтя. Ці рослини своєю потужною надземною частиною пригнічують ріст бур'яну і захищають верхній шар ґрунту від сонячних променів. Потужне коріння сидератів не дозволяє бур'янами добувати собі харчування, крім того, вони добре розпушують землю, а після відмирання покращують водопроникність, водоутримуючу здатність та аерацію ґрунту.

Зазвичай, сидерати вирощуються в окремий період часу, а потім проорюються та змішуються з ґрунтом. Назва походить від латинського «sidera», що означає «зірка, яка отримує силу з неба».

Головна перевага вирощування сидератів полягає в природному процесі, який безпечно відновлює виснажену землю всього за кілька місяців. Крім того, зелену частину таких культур можна скосити і використовувати як мульчу. В цьому процесі є всього одна засторога - потрібно скосити сидерати до або під час цвітіння, інакше вони можуть засмітити ділянку своїм насінням.


РОСЛИНИ СИДЕРАТИ

В якості сидератів найчастіше вирощують однорічні, рідше – багаторічні бобові рослини з рясною зеленою масою, що мають фітосанітарні властивості. Зі швидко зростаючих холодостійких злакових теж виходять відмінні сидерати для городу. Використовують як ранні сидерати рослини з родин капустяні і складноцвіті.

Кожна рослина вимагає свого сидерата, і в кожного сидерата своє призначення, тому визначити, які сидерати кращі, складно.

Кожна з цих груп має свої властивості. В залежності від того, які показники ґрунту треба покращити, і вибирають рослину на посів.

Так, злакові сидерати стануть в нагоді, якщо треба:

  • збільшити кількість калію в ґрунті;
  • пригнітити бур’яни;
  • розпушити землю.

Капустяні сидерати використовують для збагачення ґрунту фосфором і сіркою.

Бобові служать для:

  • збагачення ґрунту азотом;
  • структуризації землі;
  • є природнім замінником селітри.

Найкращі сидерати для ґрунту - люпин, олійна редька, овес, жито і фацелія.

Фото без описуФото без описуФото без опису
КОЛИ СІЯТИ СИДЕРАТИ

Посів сидератів здійснюють протягом усього сезону - до посадки основної культури і після її збирання.


ПОСІВ СИДЕРАТІВ НАВЕСНІ

Які сидерати сіяти навесні? Сидерат фацелія вимагає дуже ранньої посадки, так само, як і гірчиця – вони не бояться заморозків і проростають, як тільки встановиться плюсова температура. Сіють також суріпицю, ріпак ярий, а сидерат вика гарний у якості попередника для помідорів і перців. Ростуть сидерати на ділянці доти, доки не настане пора висаджувати основну городню культуру. І тут є три варіанти: найпростіший, але не найефективніший: перекопати ділянку, закладаючи сидерати в ґрунт, а зверху посадити основну культуру; використовуючи плоскоріз, зрізати стебла сидератів на кілька сантиметрів глибше рівня ґрунту, слідом за цим висадити розсаду овочевої культури, а зрізаним бадиллям сидератів замульчувати грядку – наземна частина сидератів поступово перегниває і стає добривом. Слід знати, що зрізана плоскорізом фацелія більше не відростає, тоді як гірчиця продовжує рости; найбільш трудомісткий спосіб застосування сидератів: у грядці зі зростаючими зеленими добривами роблять ямки і висаджують у них розсаду овочевої культури, де вона росте між сидератами протягом двох-трьох тижнів. Потім сидерати зрізають ножицями на висоті близько п'яти сантиметрів від землі і розкладають тут же, на грядці. Як тільки сидерати знову підростають, їх знову обрізають на таку ж висоту, і так доти, доки не прийде пора збирати овочеву культуру.


ВИРОЩУВАННЯ СИДЕРАТІВ ЛІТОМ

Це гарний спосіб поліпшити стан і відновити структуру ґрунту на ділянці, яка в поточному році не використовується. Навесні висаджують сидерати, які мають властивість відростати після скошування, і протягом літа періодично косять їх, намагаючись встигнути до початку бутонізації, оскільки саме молоді пагони містять максимальну кількість корисних речовин, та й перегнивають вони набагато швидше. Скошене бадилля залишають на ділянці.


ПОСІВ СИДЕРАТІВ ВОСЕНИ

Влітку можна сіяти ті самі сидерати як і весною. А от восени вони вимагають іншого підходу. Тільки зібрали врожай - одразу засівайте «зеленим добривом».

Найчастіше в цю пору сіють гірчицю і жито. Строки посадки озимих сидератів приблизно однакові: насіння сидератів сіють відразу після збирання овочів - у самому кінці літа або на початку осені. Гірчиця зростає до самої зими і зеленою йде під сніг. Навесні вам потрібно буде зрізати її плоскорізом і зверху висадити ту культуру, яку ви запланували як основну. Жито слід буде прибрати ще восени, до того, як воно почне колоситися - підрубати по вузлу кущіння, розташованому біля поверхні ґрунту. Наземну частину закладають у компост або залишають на ділянці.


КОЛИ ЗАКОПУВАТИ (ЗАОРЮВАТИ)  СИДЕРАТИ

Заорюють або закопують сидерати в ґрунт за один-два тижні до посадки основної культури, причому потрібно встигнути скосити сидерати до початку бутонізації. Однак практики вважають, що оранка або перекопування знищує необхідні рослинам мікроорганізми і порушує структуру ґрунту, тому зрізані плоскорізом на глибині 5 см сидерати краще не заорювати, а розкласти на грядці, укривши їх мульчею, щоб вони не висихали. Поступово рослинні залишки перетворюються на компост, виділяючи велику кількість азоту, а коріння, що залишилося в землі, під впливом дощових черв'яків і мікроорганізмів розкладається, стаючи гумусом. Особливо шкідливе заорювання озимих сидератів, через яке втрачається близько 80 % сидеральної дії. Залиште скошені або вирізані сидерати на ділянці до весни і ґрунт стане  пухким й оранка не знадобиться.


КОРИСНІ ПОРАДИ

Не вирощуйте на одній ділянці сидерати й основну культуру, якщо вони належать до однієї родини.

Дотримуйтеся сівозміни, не вирощуйте один і той самий сидерат на ділянці рік-у-рік.

Вчасно викошуйте сидерати, не допускайте:

  • одеревіння стебла і коріння, інакше стебла огрубіють, і будуть довго перегнивати в землі. Напівзогнила біомаса може стати джерелом вірусних і грибкових захворювань.
  • визрівання насіння – це засмічує ділянку, ускладнює розпушування ґрунту і призводить до неконтрольованого зростання сидератів.

Для захисту ґрунту від бур’янів, сидерати необхідно сіяти розсипом, а не рядами.

Спродаваємося, що наші поради стануть вам у нагоді і посів рослин-сидератів дозволить підтримувати родючість грунтів на належному рівні, отримуючи при цьому хороші врожаї і не вдаючись до використання хімії.

Звертаємо увагу, що дані рекомендації не є нормативно - правовими актами, а мають лише інформаційний характер.

Державний інспектор відділу контролю
в сфері насінництва та розсадництва
Управління фітосанітарної безпеки Головного
управління Держпродспоживслужби в Київській області                                                           Р. Кузняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь