Незаконне звільнення

Дата: 07.04.2021 08:06
Кількість переглядів: 552

Фото без описуЯкщо ви вважаєте що вас незаконно звільнили, законодавство України  передбачає два шляхи вирішення трудових спорів — досудовий та судовий.

У досудовому порядку працівник звертається до роботодавця з вимогою добровільно поновити його на роботі. Але чи достатньо про це просто сказати? Ні! Найкраще це робити у письмовій формі, у так званому зверненні, в якому також повідомити про можливі негативні наслідки для роботодавця в разі відмови, а також про можливість кримінального покарання відповідно до ст. 172 Кримінального кодексу України. Одночасно можна звернутись до прокуратури зі скаргою щодо порушення вашого  трудового права та до Державної служби України з питань праці. Для чого? Щоб провести  перевірку додержання законодавства про працю на підприємстві, в установі чи організації. 
Відповідно до статті 221 Кодексу законів про працю України трудові спори розглядаються:

  • комісіями по трудових спорах;
  • судами.

Такий порядок розгляду трудових спорів застосовується незалежно від форми трудового договору. Судовий порядок передбачає, що Ви можете звернутися із позовною заявою про вирішення трудового спору до суду.

Коли та куди звертатись?

Працівник може звернутися з позовною заявою про поновлення на роботі й оплату за час вимушеного прогулу до суду за місцезнаходженням підприємства або за місцем проживання позивача, в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. У випадку, якщо строк пропущений  з поважних причин (1 місяць), суд може поновити цей строк.

Оплата судового збору.

Позивачі за подання до суду позовної заяви про поновлення на роботі звільняються від сплати судового збору згідно Закону України «Про судовий збір». 

Одночасно з прийняттям рішення про поновлення на роботі суд приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу, але не більш як за один рік.

Також незаконно звільнений працівник у судовому порядку може вимагати відшкодування власником моральної шкоди.

Рішення суду про поновлення на роботі виконується невідкладно з дати звільнення працівника. 

Після видання власником наказу про поновлення на роботі запис про звільнення визнається недійсним та до трудової книжки вноситься запис про поновлення на попередній роботі.

Роботодавець не виконує рішення суду?

Якщо роботодавець відмовляється добровільно виконати судове рішення, то проводиться примусове виконання рішення суду. Допомагає в цьому державний виконавець.

До речі, при розгляді справи про поновлення на роботі сторони мають право укласти мирову угоду. Але при її затвердженні суд повинен перевірити, чи не суперечить ця угода закону.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь