Що потрібно знати про страховий стаж

Дата: 19.03.2021 08:47
Кількість переглядів: 455

Фото без описуЩо таке страховий стаж та чим він відрізняється від трудового?

Страховий стаж, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», – це період, протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, і за який сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України.

Трудовий стаж – це періоди офіційної трудової діяльності (до 1 січня 2004 року), що підтверджуються записами в трудовій книжці. Відповідно до ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується робота, виконувана на підставі трудового договору на підприємствах, в установах, організаціях і кооперативах, незалежно від використовуваних форм власності та господарювання, а також на підставі членства в колгоспах та інших кооперативах, незалежно від характеру і тривалості роботи.

Чи враховується трудовий стаж для призначення пенсії?

Для призначення пенсії тепер важливим є страховий стаж. Але оскільки відповідний Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» діє з 2004 року, то законодавці встановили, що увесь трудовий стаж, який людина мала до 2004 року, автоматично перетворився на страховий.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь